Edin Gačanin – kako je mladić iz Boljakovog Potoka postao jedan od top 10 narko bosova u svijetu”

Foto: CH

Balkanski narko-bos Edin Gačanin (40) koji je osuđen na sedam godina i novčanu kaznu od milion eura nakon što je sklopio sporazum sa holandskim tužilaštvom zbog zapljene 2,4 tone kokaina godinama je bio nepoznato lice pod nadimkom misteriozni Tito.

Edin Gačanin Tito je momak iz Boljakovog Potoka u Sarajevu. Sin je Miralema Gačanina koji je bio ozbiljan kriminalac u Sarajevu. Edin Gačanin je u vrhu svjetskog kriminala. On je u top 10 narko bosova u svijetu. Ni jedan Bosanac ni u čemu nikad nije bio toliko u vrhu kao on”, kazao je Avdo Avdić koji je prvi pisao o njemu.

“Jedan od inspektora američke agencije za borbu protiv narkotika 2019. godine mi je rekao da je promet kartela 23 milijarde eura. Ako uzmemo u obzir da je budžet Bosne i Hercegovine u jednom momentu bio milijardu KM, to je na nivou budžeta Bosne i Hercegovine za sljedećih 40 godina”, govori Avdić.

Samo u novembru 2017. godine kartelu Gačanina je zaplijenjeno osam tona kokaina. Pao je u Hong Kongu, Africi, Belgiji, Nizozemskoj i Španiji. Dakle, Gačanin je držao tri kontinenta. To je sve iz dokumenata nizozemskog pravosuđa”.

Objašnjava da je Gačanin na suđenju priznao transport 10 tona kokaina i smjese od koje se prave ti narkotici.

“Dobio je samo sedam godina kućnog pritvora. U sky komunikaciji je rekao da živi u stanu od 30 miliona i da ima poslugu u kojoj je osam ljudi”.

“Plan je bio da se preuzme politička scena u BiH. Bilo mu je dosadno i zato ga je zanimala politička scena u BiH. O tome je počeo razmišljati u vremenu koronavirusa. Onda je uzeo telefon i preko sky aplikacije počinje s pokušajima da preuzme političku scenu u BiH.

Kod njega se može vidjeti određena razina patriotizma prema BiH i da ima neku potrebu pomagati ljudima u BiH. On je nalazio ljude koji nisu imali kriminalni dosje. Zadatak im je bio da osnivaju firme. On im je rekao da se samo bave uvozom voća i povrća i da su konkurentni na tržištu. A, posao drugih osoba je bio proizvodnja, transport i preuzimanje kokaina”, kazao je.

Kaže da je Darko Šarić nekoliko puta pokušavao sjesti sa Titom, ali nije uspijevao.

“Za njega je Tito bio nedodirljiv”, kazao je Avdo Avdić za Klix.

Gačanin je, podsjetimo, bio označen kao jedan od najvećih svjetskih narko bosova za kojim se tragalo godinama, jer je njegov nadimak godinama bio poznat istražiteljima, ali nisu mogli da uđu u trag njegovom liku koji je dugo bio misterija. Gačanin je uhapšen u novembru 2022. godine u Dubaiju u velikoj akciji Europola i holandske policije.

Gačaninu on godinama živi u Dubajiu, ali je povezan sa Kolumbijom, Peruom i Bolivijom

Gačaninov kartel dobio je i nadimak “super-kartel” jer su navodno po svojim kriminalnim radnjama prerasli i El Čapa.

– Američka DEA označila je Edina Gačanina kao jednog od 50 najvećih svjetskih trgovaca drogom. Hapšenje se realizovalo zahvaljujući dešifrovanoj Skaj komunikaciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79