Edin Gačić je likvidiran u policijskoj jakni

Mevludin Halilović, komesar MUP-a KS-a, u bolnici je nekoliko sati nakon likvidacije Edina Gačića, koji je u bjekstvu bio osam dana, posjetio specijalca koji je lakše povrijeđen tokom unakrsne paljbe između bjegunca i policije.

Policajac je tom prilikom lakše povrijeđen, dok je Gačić bio mrtav na licu mjesta.

Kao što smo pisali, 4. februara Edin Gačić je, u mjestu Podorašac kod Konjica u Sauda Sultanića ispalio nekoliko hitaca. U bijegu od policije 9. februara navečer naletio je na Mahira Begića, policajca koji je radio na osiguravanju strelišta za obuku policijskih kadrova FUP-a. Begić, koji je bio u vozilu, kasno je uočio Gačića, koji mu je prišao i ispalio tri hica u grudi i jedan u glavu. Nakon toga, uzeo je Begićev službeni pištolj i policijsku jaknu, a zatim je pobjegao.

Tri dana kasnije i nekih devet kilometara dalje, u šumi pored naselja Košćan Gačić je opet zapucao na policiju. No, ovaj put to su bili specijalci MUP-a KS-a koji su bili spremni za akciju.

image
Komesar Mevludin Halilović u posjeti povrijeđenom specijalcu

Gačić je u šumi napravio skrovište od snijega. Kad je osjetio da mu se približava potjera, sakrio se na brežuljak. U zemlju je zabio bajonet i preko njega stavio ovčiji gunj, kao vizuelni zaklon. Četvorica specijalaca, prateći trag u snijegu, prišla su Gačiću na 20-ak metara, nakon čega je on ispalio rafal na njih. Jednog je pogodio u nogu, a drugog u pušku. Specijalci su brzo reagovali i uzvratili paljbu. Gačić je pucao iz automata koji mu se zakovao, te je nastavio pucati iz pištolja koji je uzeo od Begića. Pucao je sve dok ga policajci nisu likvidirali.

Tragovi

Iza njega, na snijegu u šiblju u kojem se krio, ostali su vidljivi tragovi krvi, a oko njegovog tijela bilo je i mnogo čahura. Ostala su iza Gačića i nasilno ugašena četiri života: Ismeta Gunića (saborca iz jedinice El-Mudžahid), majke Sifete Gačić, Sauda Sultanića i Mahira Begića. Ostalo je i pitanje da li je neko odgovoran zbog toga što je psihički bolestan čovjek ranije pušten iz zatvora i što nije nastavljeno njegovo liječenje. U sarajevskom Tužilaštvu nam je rečeno da je uviđaj okončan nakon nekoliko sati te da je donesena naredba da se obavi obdukcija. Prema riječima patologa Hamze Žuje, to će biti obavljeno danas, eventualno sutra. Inače, u javnosti se jučer pojavila informacija da su dojavu o tome gdje se Gačić nalazi dali Sadmir Tarić i Armin Karović. Premijer Vlade KS-a Edin Forto najavio je da će ministar MUP-a Admir Katica razgovarati sa njima te da će nakon toga biti donesena odluka da li će im se dodijeliti nagrada od 50.000 KM.

(VIDEO) Pogledajte kako izgleda kuća Edina Gačića

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments