Edin Ramić u bijesu je priznao trgovinu SDA i SNSD-a: Sve smo dogovorili dan prije…

SDA-ov Edin Ramić u svom Facebook statusu rigao je vatru na Denisa Zvizdića koji je napustio SDA te na sve one koji ga žale.

Ramić je u svom podužem postu (kojeg možete pročitati ovdje) naveo da je dosta ćutologa i karijerista u SDA i da mu je žao što nisu svi otišli koji žale za Zvizdićem.

No, u svom bijesu Ramić je priznao i političku trgovinu između SDA i SNSD-a, stranke Milorada Dodika.

Napisao je ovo:

“Kao što nisam žalio ni odlazak bilo koga drugog iz SDA. Žao mi je što nije poveo sa sobom one koji su puni razumijevanja za njegove postupke. Podsjećaju nas da je on Predsjednik PSBiH, nema potrebe mene podsjećati, na svojoj koži osjetim cijenu te pozicije. Ona je dogovorena dan prije njegovog izbora kad su učinjeni ustupci SNSD-u u NSRS, jer da toga nije bilo Nermin Nikšić bi bio na njegovom mjestu, imao je više glasova iz FBiH. Tad mu ništa nije bilo mrsko u SDA a sretna je bila i sva bliža rodbina”.

Šta se zapravo desilo?

6. decembra 2018. godine održana je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se biralo rukovodstvo.

Kao najstarija u sazivu, sjednicom je predsjedavala Nada Mladina (SDP).

Nikola Lovrinović (HDZ) Ispred Kluba HDZ za predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH predložio je Borjanu Krišto. Klub SNSD-a predložio je za drugog zamjenika predsjedavajućeg predložio Nebojšu Radmanovića. Ispred Kluba SDA, Adil Osmanović je predložio Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajućeg. Saša Magazinović u ime Kluba SDP-a predložio je Nermina Nikšića za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Staša Košarac ispred Kluba SNSD potom je zatražio pauzu od 30 minuta.

Nakon pauze, Borjana Krišto izabrana je većinom glasova (26 glasova) za predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Denis Zvizdić za prvog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH dobio je podršku 23 poslanika. Nermin Nikšić kao kandidat za prvog zamjenika predsjedavajuće ovog Doma dobio je podršku 17 zastupnika. Kako nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova, započeo je drugi krug glasanja, a onda je Nada Mladina dala pauzu od 15 minuta.

Nakon drugog kruga glasanja Denis Zvizdić je izabran za prvog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Većinom glasova (24 glasa) Nebojša Radmanović izabran je za drugog zamjenika predsjedavajuće Doma.

Očigledno je da je ustupak o kojem govori ramić dogovoren na 15-minutnoj pauzi prije ponovljenog glasanja. Očiglendo je bilo da bi Nikšić prošao, no, u posljedni trenutak se nešto dogodilo.

Kakav je ustupak tačno učinjen prema SNSD-u Ramić nije objavio, ali dovoljno je da je glasovima SDA u NSRS Dodikova stranka dobila četvrtog delegata u Domu naroda BiH. Tad je izabrana Dušanka Majkić umjesto Mladena Ivanića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79