Edin Vranj se osjeća dobro, Ambasada BiH u Beogradu mu ponudila svu konzularnu pomoć

Otpravnik poslova Ambasade BiH u Beogradu Mirsad Muhović posjetio je danas Edina Vranja, državljanina Bosne i Hercegovine koji je 12. septembra uhapšen u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin.

Tokom posjete Muhović je Vranju ponudio svu konzularnu pomoć u skladu sa važećim propisima i konvencijama.

Kako je prenio, Vranj se osjeća dobro i očekuje da će njegovi advokati iskoristiti pravo žalbe na određivanje mjere pritvora.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno Ambasada Bosne i Hercegovine u Beogradu će nastaviti pružati asistenciju bh. državljaninu, a na osnovu relevantnih normi i propisa.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je jučer upozorenje građanima naše zemlje za putovanja u Republiku Srbiju.

“Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju”, navodi se u upozorenju.

Kažu kako se upozorenje izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

“Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava”, zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79