Ednan Drljević: Ako organizam nije kvalitetno odgovorio nakon vakcinacije, osoba se može razboljeti

U Bosni i Hercegovini posljednjih dana raste broj zaraženih, a u porastu je i stopa smrtnosti. Ono što posebno zabrinjava građane jeste porast broja zaraženih nakon primljene prve doze vakcine protiv COVID-19. Zašto dolazi do zaraze koronavirusom nakon vakcinacije prvom dozom, objasnio nam je i prim. dr. Ednan Drljević, infektolog. On je rekao da je vakcina zamišljena tako da isprovocira organizam da stvara antitijela, odnosno da postane imun.

– Nakon prve doze potrebno je 15 dana da se stvore antitijela. Da li će doći do njihovog stvaranja, zavisi od vakcine i njenog kvaliteta. Također, ima ljudi čiji je imuni sistem slab i ne odgovori adekvatno ni na najbolju vakcinu. Ovo znači da stvaranje antitijela zavisi i od našeg organizma i od vakcine. Ako organizam nije kvalitetno odgovorio nakon vakcinacije, osoba se može razboljeti, s tim da, ako se i razboli, bolest bude blaža – istakao je Drljević.

Navodi kako moramo znati da sve vakcinisane osobe mogu prenijeti viruse, zaraziti se, imati teži oblik bolesti, pa i umrijeti, samo su ti procenti mnogo niži.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79