Ednan Drljević: Novi soj virusa brzo se širi, uskoro i u BiH

Novi soj koronavirusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, brzo se širi, znatno brže od postojećeg soja koji imamo mi ovdje u Bosni i Hercegovini. Upozorio je na to u izjavi za „Dnevni avaz“ infektolog iz Opće bolnice Ednan Drljević.
Važna vakcinacija

– Još nema dokaza da je smrtonosniji, a to je najvažnije u cijeloj priči. S obzirom na veliku brzinu širenja novog soja virusa, potrebno je pojačati restriktivne mjere prema svim osobama koje ulaze u državu, posebno prema putnicima iz Velike Britanije i zemalja u kojima se pojavio novi soj koronavirusa, kako bismo se odbranili od eventualnih posljedica i kako bismo što duže izdržali, sve do vakcinacije – pojasnio je Drljević.

Prema svim dosadašnjim saznanjima, dodao je Drljević, imunitet nakon vakcinacije protiv virusa COVID-19 štiti i od novog soja mutiranog virusa.

– Zbog toga je što brža vakcinacija stanovništva u BiH najbolje sredstvo u borbi protiv novog mutiranog virusa. Za sada kod nas još nema oboljelih od novog soja koronavirusa, ali se može očekivati da će se pojaviti brzo, pogotovo za Novu godinu. Zbog toga se treba pridržavati osnovnih epidemioloških mjera te izbjegavati putovanja u rizične zemlje kao što je Velika Britanija – istakao je Drljević.

Na novi soj virusa upozorio je i direktor Svjetske zdravstvene organizacije u Evropi Hans Kluge koji je kazao da je novi soj koronavirusa zabilježen u osam država.
Mlađa populacija

On je na svom Twitter računu podsjetio na važnost nošenja maski i socijalnog distanciranja, a napisao je i da se struci čini kako novi soj virusa ima više utjecaja na mlađu populaciju nego prethodne, poznate vrste prenosi Avaz.

– Čini se da se ovaj soj, također, širi i među mlađim dobnim skupinama za razliku od prethodnih sojeva. Važno je biti na oprezu u međuvremenu dok traju istraživanja o novom soju i njegovom utjecaju – napisao je Kluge.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79