Edukacija građana spašava živote njih samih (VIDEO)

Po preporuci Deklaracije koju je usvojio Evropski parlamnet 2012. sugeriše se svim državama članicama EU da sprovode edukaciju iz osnovnih mjera održavanja života (BLS kurs) za šire slojeve građanstva.

Zašto insistiramo na ovome, bilo je jedno od pitanja i na posljednjoj Skupštini KS.

Primjer koji se desio 05.06.21.godine, na lokalitetu Grbavice, najbolji je odgovor na to pitanje i potvrda ispravnosti deklaracije parlamanta EU.

“Požurite molim vas, čovjek je pao na ulici i povrijedio glavu” , tako je glasio poziv na koji se ekipa Hitne pomoći Sarajevo odazvala odmah i u roku jedne minute se našla na mjestu nesreće. Unesrećeni je na ulici ležao bez svijesti, a u “bočni položaj” ga je postovio mladić koji je sjedio uz njega.

“Sa prozora svoga stana vidio sam kako je pao, sišao sam i pomogao mu koliko sam mogao i znao do vašeg dolaska”, objasnio je mladić. Pacijent je bio bez svijesti, pulsa i disanja pa je ekipa započela reanimaciju. Mladić je svo vrijeme bio uz njih i ekipi pomagao kada im je pomoć bila potrebna. Reanimacija je bila uspješna, srce je ponovo zakucalo, a ubrzo je počeo i samostalno da diše.

Nakon stabilizacije vitalnih parametara, ekipa je pacijenta transportovala prema bolnici, dok je mladić iz priče, svojim vozilom povezao pacijentovu suprugu za njima. Prema izjavi naše ekipe, na mjestu nesreće bilo je blizu 20 prolaznika koji su zastali da vide šta se dešava, jedino je mladić skupio hrabrosti da pridje i pomogne unesrećenom.

Zbog nesebične pomoći i odzivu unesrećenom u ključnom trenutku, menadžment Hitne pomoći Kantona Sarajevo, našem heroju obezbjedit će besplatnu BLS edukaciju u Centru za edukaciju JU ZHMP KS. Pacijentu želimo brz oporavak, a našoj ekipi i heroju mladiću iskrene čestitke.

Video pogledajte OVDJE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79