Edukacija za policiju: 30 istražitelja educirano za istraživanje slučajeva diskriminacije i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu

Danas seu Konjicu završava dvodnevna radionica na temu „Postupanje u slučajevimadiskriminacije na osnovu spola i seksualnog uznemiravanjaunutar policije“ kojoj prisustvuju policijski službenici/eiz cijele Bosne i Hercegovine.Radi se o drugoj radionici ovog tipa, kojom je obučeno ukupno 30 policijskih istražitelja.

Radionica se realizira u okviru projekta „Borba protiv rodno zasnovanog nasilja u policijskim strukturama u BiH“, koji provodi Udruženje „Mreža policijskih službenica“ uz podršku Ambasade SAD.

Edukacija je usmjerena na policijske službenike/ce koji su zaposleni u nadležnim odjelima za ispitivanje slučajeva diskriminacije unutar policije, a obrađuju su sve relevantne teme koje će im pomoći uprepoznavanju slučajeva diskriminacije, blagovremenom istraživanju i dokazavanju istih, te zaštite žrtve.

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da u policiji postoji visoka tamna brojka slučajeva diskriminacije, s fokusom na diskriminaciju na osnovu spola i seksualno uznemiravanje.

Imajući u vidu činjenicu da policija treba da bude primjer drugim institucijama u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja kako prilikom preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, tako i unutar svojih redova, apsolutno je neprihvatljivo da se takvi slučajevi u policiji ne prijavljuju i procesuiraju.

Udruženje “Mreža policijskih službenica”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79