Efendić brani Skaku: “Čovjek je došao iz Azije na poziv Tužilaštva i onda ga u lisicima privode”

 

Predsjednik Stranke za BiH i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić gostovao je u emisiji TVSA Polis gdje je između ostalog komentarisao i akcije hapšenja nekih istaknutih političara koje su u proteklim danima provedene u Sarajevu.

Efendić je kazao da bi volio da su hapšenja dokaz da je pravna država počela da živi i radi, ali da nije siguran da je to tako zbog načina i kampanjskog pristupa u tim procesima.

“Mislim da bi bilo u redu da se riješio slučaj Memić, pa da se time pokaže da je pravosuđe postalo efikasno. Sada imamo jednu pravosudnu akciju, koja traje nekoliko dana i koja se indikativno dešava nakon promjene vlasti, a u suštini to ne bi trebalo da ima nikakve veze, barem teoretski u našoj državi ta pravosudna vlast i izvršna vlast ne bi smjele da imaju ikakve veze. Ali očito je da to nisu događaji koji su nepovezani i zbog toga se na neki način može reći da se ipak vidi neka vrsta političke konekcije”, kazao je Efendić.

On je poručio da je pravosuđe postavljeno na pogrešan način i da je VSTV postavlja sudije i tužioce i da to ne postoji nigdje u svijetu, da to mora biti odvojen proces.

“Vrlo često imamo spektakularna hapšenja, ali u konačnici kada dođe do kraja kada prođu sudski procesi rijetko imamo osuđujuće presude. Posebno sam razočaran današnjim scenama kada je u pitanju bivši gradonačelnik Sarajeva. Mislim da ni na koji način nije zaslužio takav odnos, takvo ponižavanje”, rekao je Efendić.

Nakon toga je pojasnio da se radi zapravo o privođenju Abdulaha Skake u srijedu, kada je Skaka u prostorije Tužilaštva KS priveden sa lisicama na rukama.

“Čovjek je došao iz Azije na poziv Tužilaštva i onda ga u lisicima privode. To je čovjek koji je uradio puno za Sarajevo. Ja lično smatram da je kao gradonačelnik bio jako efikasan, daleko efikasniji od svih njegovih prethodnika, pa i ovih koji su došli poslije”, kazao je Efendić.

Pojasnio je da postoji šuma propisa i zakona i da je vrlo teško bilo šta radit i ispoštovati sve procedure, a da je napravit neku proceduralnu grešku i imati umišljaj da se napravi krivično djelo dvije različite stvari.

“Ja vidim da je to vrsta medijske kampanje koja ima za cilj proizvesti neki efekat u našem narodu, da se ljudi vodaju u lisicima, da se vidi da je pravna država proradila, ali mislim da je naše pravosuđe podložno raznim utjecajima”, rekao je Efendić o eventualnoj političkoj motivaciji.

Podvukao je da je pravosuđe posebno podložno utjecajima obavještajnih službi susjednih država i da su za vrijeme Milana Tegeltije u Sarajevo imenovani većinom tužioci iz Istočnog Sarajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79