Efendić: Nije isto boriti se za državu i protiv države

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji.

Prilikom gostovanja u programu BHRT-a rekao je da aktuelno političko stanje nije nimalo optimistično.

Komentarisao je potencijalno imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, a ta tačka dnevnog reda će se naći pred zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na sutrašnjoj sjednici

Ovo je nova paradigma i novo vrijeme u politici. Posebno ovo što se sutra pokušava uraditi na sjednici”, rekao je.

Preuzimanje institucija

Stava je da Dragan Čović i Milorad Dodik otvoreno preuzimaju institucije te posjeća da je Vukoja kandidat HDZ-a.

“Svi koji trebaju čuvati državu prihvataju diktaturu manjine”, ističe Efenić.

Smatra da lideri stranaka Trojke šute zarad nekih mrvica koje dobiju.

Pred zastupnicima se na kraju nalazi ime jednog kandidata, promijenjen je sastav komisije prema želji HDZ-a kako bi bio predložen samo Vukoja.

“Kompletna javnost koja je za BiH je svjesna da ovo nije dobar pozet za BiH, uprkos tome su lideri Trojke najavili podršku Vukoji. Sporno je što se radi o političkom kandiatu i Ustavnom sudu, jasno je da će suditi po Čovićevim nalozima, to je naveći problem”, naglasio je.

Komentarisao je izjavu lidera Naše stranke Edina Forte da imenovanjem u Ustavni sud svaka politika prestaje,.

“Uvijek je bilo više kandidata, nije isto imati političku pozadinu brobe za državu i protiv države. Neko dolazi iz stranke koja se bori za slabljenje države i uvođenje trećeg entiteta”, naglasio je.

Ucjene HDZ-a

Kaže da je rekonstrukcija vlasti teško moguća, ali nije nemoguća.

Otkrio je šta mu je kazao ministar u bivšem sastavu Vlade FBiH Nermin Džindić o načinu na koji HDZ vrši ucjene.

“Džindić mi je ranije rekao da je HDZ ukoliko ne dobije člana Upravnog odbora spreman sve zaustaviti. Čekali su imenovanje sudije Ustavnog suda, vidite da nema sjednica parlamenta godinu dana. Sjednica se odgodi zbog prokišnjavanja, nastavi se u junu. Različita su godišnja doba između održavanja sjednica”, navodi Efendić.

Komentarisao je i izjavu lidera NiP-a Elmedina Konakovića koji je kazao da nema povjerenja u Tužilaštvo.

“U vrijeme dok je on bio premijer kada je mnogo nas imalo primjedbe na rad Tužilaštva, kada se desio slučaj Dženan Memić, on je stao u odbranu Tužilaštva. On je tada bio na jednoj strani, sada je na drugoj, ništa što on kaže nije relevantno”, kratko je kazao Efendić.

Kada je riječ o radu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kaže da bi volio da on bude konkretniji.

Podsjetio je da su raniji visoki predstavnici u BiH bili odlučni u primjeni Bonskih ovlasti te je, na primjer, Mirko Šarović smijenjen jer je kršio Dejtonski sporazum.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79