Efendić uputio poziv Vraniću: Stanje je neizdrživo!

Načelnik sarajevske Opštine Novi Grad Semir Efendić uputio je poziv ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću, zbog, kako je naveo, apela iz novogradskih ambulanti da im se pomogne. Poručio je da Vranić hitno mora nešto učiniti, jer je stanje neizdrživo.

Kako je naveo Efendić, u toku dana dobio je nekoliko očajničkih poziva i apela osoblja iz novogradskih ambulanti da im se pomogne i traži od njihovih nadređenih da im pomognu i osiguraju dovoljan broj ljekara.

“U nekim ambulantama pacijenti su na otvorenom i prohladnom vremenu danas čekali i više od 3 sata kako bi došli do ljekara. Osim toga već dugo vremena neke ambulante ne rade svaki dan nego ljekari dolaze samo pojedinim danima u sedmici“, istakao je načelnik Opštine Novi Grad.

“Pozivam ministra Haris Vranić da nešto hitno učini! Stanje je neizdrživo!”, poručio je.

Gužve na dječijim odjelima u Domu zdravlja Novi Grad, od ponedjeljka tri nova ljekara

 

Posljednjih nekoliko dana građani Sarajeva se sve češće žale zbog velikih gužvi na dječijim odjelima u Domu zdravlja Novi Grad, a razloge je za Klix.ba pojasnio glasnogovornik JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić te ponudio i rješenje.

Tokom pandemije koronavirusa brojne ambulante u sklopu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo radile su smanjenim kapacitetom, što je otežalo liječenje građanima, ali i stvorilo gužve u pojedinim ambulantama.

Nedostatak ljekara je jedan od razloga gužve na dječijem odjelu Doma zdravlja Novi Grad, a Šarkić je kao razlog naveo i pojavu sezonskih viroza, ali i široko područje koje pokriva ovaj dom zdravlja.

“Bitno je potcrtati da smo mi nosioci borbe s koronavirusom, jer smo u stalnom kontaktu s pacijentima, zbog čega trpimo velike pritiske. Pritisak je najveći na porodičnu medicinu, pedijatriju i školski dispanzer. Situaciju je dodatno otežala pojava sezonskih viroza u uvodu u jesen, što je uobičajeno, a sada se preklapa s delta sojem koronavirusa. S obzirom na to da su simptomi vrlo slični, u naše ustanove se javljanju i jedni i drugi pacijenti”, kazao je.

Uskoro se očekuje poboljšanje situacije, s obzirom na to da će od sljedeće sedmice doći do povećanja kadra na školskom odjelu.

“Dom zdravlja Novi Grad najviše trpi, s obzirom na to da je riječ o najmnogoljudnijoj općini. U ovoj organizacijonoj jedinici imamo dovoljan broj ljekara na pedijatrijskom odjelu, ali nedostaje ljekara u školskom dispanzeru. Od ponedjeljka ćema u školskom dispanzeru imati tri nova ljekara, iako dobar dio ovih pacijenata pokriva i porodična medicina”, dodao je.

Timovi porodične medicine u sklopu Doma zdravlja KS rade smanjenim kapacitetom te pojedine ambulante ne rade u drugoj smjeni ili radi samo po jedan ljekar, ali razlog svega leži u činjenici da su Domovi zdravlja prvi u odbrani od koronavirusa.

“Bitno je istaći da domovi zdravlja trpe najveći pritisak u borbi s koronavirusom. Mi smo samo jučer u Covid-ambulanti imali 499 pregleda, od toga 250 prvih pregleda. U toku jučerašnjeg dana transportirali smo pet pacijenata na bolničko liječenje, što govori samo za sebe. Također, na našim covid-punktovima jučer smo uzeli 1.130 briseva”, zaključio je.

Proglašavanjem stanja pandemije iz postojećeg kadra, a to su u prvom redu timovi porodične medicine, rtg inžinjeri, pneumoftiziolozi, laboranti, vozači i radnice na održavanju higijene, za rad u Covid-ambulanti morali su osigurati 480 zaposlenika, kao i organizovati rad punktova za testiranje pri domovima zdravlja.

Također, osiguran je kadar i za H timove za kućne posjete pacijentima s Covid-19, call centre, call centre za psihološku pomoć i za žalbe građana, kao i za drive-in punktove za uzimanje PCR briseva. Početkom vakcinacije kadrovi iz domova zdravlja angažirani su za rad na punktovim za vakcinaciju u Zetri.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79