Efendić za FTV: Svojim odlaskom sam rekao sve o SDA, oni će biti prošlost ili će izaći iz vlasti

BiH se nalazi u dubokoj, teškoj, političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i društvenoj krizi, institucije ne rade svoj posao, zakoni ne funkcionišu na većem broju nivoa, istakao je Semir Efendić, v.d. predsjednika Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad.

-Imamo situaciju da u Federaciji BiH vlast nije ni implementirana još od izbora 2018. godine. Nalazimo se u jednoj stranputici političkoj koju bi trebalo rješavati i mislim da je krajnje vrijeme da se krene ozbiljno u rješavanje nagomilanih problema koje imamo. Iz tog razloga sam prihvatio da budem imenovan na mjesto v.d. predsjednika Stranke za BiH sa namjerom da iz pravca iz kojeg je jedino moguće rješavati ova pitanja, a to je pravac političkih stranaka kojima građani putem izbora daju povjerenje, krenem u rješavanje ovih brojnih problema. Mi se nalazimo u jednom ćorsokaku ili stranputici koji bih ja nazvao koalicije. Već dugo vremena mi ne znamo ko je odgovoran za stanje u kojem se nalazimo zato što smo više i zaboravili iz koje u koju koaliciju se prešlo u zadnjih 10 godina. Mislim da se mora izgraditi jedna snažna stranka, dosljedna, kojoj će građani moći vjerovati, koja bi mogla početi da vodi procese u našoj zemlji. Mislim da je probleme moguće riješiti. I političke i socijalne i ekonomske, ali s ekonačno mora početi raditi, poručio je Efendić.

Kaže da je, dok je bio u SDA, te probleme mogao rješavati na nivou gdje je radio, a to je Općina Novi Grad.

-Mislim da smo, radeći ovih 8 godina, u Općini Novi Grad pokazali na jednom konkretnom primjeru kako može da se osjeti napredak u radu. Pogledajte samo budžet koji je bio 20 miliona, došao je na nekih 50 prije korone, dakle 150% smo povećali naš budžet, bez ikakvih zaduženja. Iz toga većina sredstava ide za razvoj, više od 50%, dok na drugim nivoima nemamo skoro ništa. Imamo samo zaduživanje neprekidno, gdje više niko ne zna koliko smo dužni i kada ćemo sve to vratiti.”

O Denisu Zvizdiću Efendić kaže da je iskazao nezadovoljstvo radom SDA, ali da nije primijetio neki poseban interes za Strankom za BiH.

O teoriji da je u Stranku za BiH pozvan pod pokroviteljstvom Harisa Silajdžića kaže: 

– Kad je u pitanju gospodin Haris Silajdžić on već duže vrijeme nije politički aktivan, ni na političkoj sceni, ni u Stranci za BiH. Nije to ni na koji način bila njegova inicijativa, iako je upoznat s tim. Naravno, sigurno je da bi on kao osnivač volio da stranka bude što uspješnija, da napravi određene iskorake. Ona je u zadnje vrijeme imala manji broj zastupnika, posebno na većim nivoima vlasti, i to je ono što se njega tiče. Ne znam da li će biti potrebe ili mogućnosti da on, na neki način, bude aktivnije uključen u budućem periodu. Moram reći da ova ukupna situacija na međunarodnom planu, vezano i za BiH, zahtijeva naše najbolje i najsposobnije ljude i one koji možda imaju najbolje kontakte na međunarodnoj sceni, kako bi BiH doveli u najbolju poziciju. Ali više od onoga što je on rekao u jednom od svojih javnih nastupa ja u ovom momentu ne mogu reći. Mislim da bi nam on mogao pomoći na međunarodnom planu, u bilo kojoj ulozi. Mislim da još nije, ni na koji način, zanemariva njegova uloga na međunarodnom planu. Međutim, sve ono što bi trebali raditi ovdje u BiH, mislim da je to posao nas mlađih generacija. On nema nikakvu formalnu ulogu u stranci. Ukoliko bi on imao spremnosti za to, ja bih ga volio vidjeti kao kandidata za člana Predsjedništva BiH. Mislim da bi bilo korisno za BiH u ovom momentu da imamo i njegov autoritet i poznanstva na međunarodnom planu, a ona su najvažnija u toj ulozi člana Predsjedništva ili eventualno ministra vanjskih poslova, mada mislim da je izglednije ovo prvo. S tim da dosada nisam vidio da sa njegove strane postoji taj interes, pojašnjava načelnik općine Novi Grad.

NEMA LOGIKE DA IDEM U KOALICIJU SA SDA

Na pitanje da li bi koalirao i sa strankom iz koje je izašao Efendić odgovara: 

-Mislim da moramo na neki način, kao stranka biti alternativa ukupnoj situaciji koju sada imamo. Svaka od ovih koalicija je vrlo problematična i sve što smo vidjeli do sada na našoj sceni nije dobro. Ja da sam smatrao da mogu nešto napraviti sa SDA, nastavio bih to raditi tamo. Ja sam još kao član SDA iznosio jasno i javno i kritike na rad i pojedinaca i institucija i nema nikakve logike to da bih ja sada pravio, jačao neki politički subjekat da bi on sutra u nečemu pomogao SDA. Mislim da tu priču treba završiti. To je prošlost. Mene što se tiče, nama treba snaga za Stranku za BiH koja bi bila spremna da preuzme punu odgovornost barem na nekim dijelovima vlasti gdje se za to od građana dobije podrška. U Kantonu Sarajevo već tri godine od formiranja Vlade jedino čime se bave sve institucije u kantonu je imenovanje kadrova. smjenjivanje, imenovanje upravnih, nadzornih odbora, direktora. Prvo Vlada šestorke, zatim druga Vlada u kojoj su bili SDA, SBB i DF, i evo treća Vlada koja se neprekidno bavi jednim te istim pitanjima, namještanjem stranačkih kadrova, pa čak i oni koji su bili navodno protiv partokratije rade to puno izraženije nego oni koji su kritikovali. Mi moramo biti alternativa svemu tome. Nismo za to da budemo podrška ni SDA, ni trojci ni bilo kojoj drugoj stranci. Mi smo za to da pokušamo dobiti podršku od naroda i kao stranka preuzmemo odgovornost da vodimo procese. Izuzev toga, radije ćemo biti opozicija, poručio je Efendić.

Kaže da računaju na glasove građana BiH.

-Nema niko svoje privatne glasače niti ih može bilo ko privatizirati, pa da mi kažemo da su to glasači ove ili one stranke. Najviše računam na to da naši građani nisu posebno bili vjerni dosad nijednoj stranci. Oni su neprekidno tražili neko rješenje, nekoga ko će povesti procese naprijed, ali to se nije dešavalo. Nije se pojavio niko ko je napravio ekonomski plan i pristupio njegovoj realizaciji. Nije se pojavio niko ko se držao onoga što je govorio u kampanjii građani su to iz ciklusa u ciklus kažnjavali.

Navodi i da su alternativa ukupnoj situaciji koju imamo, pa i Stranci demokratske akcije.

-Mislim da je ona svojim načinom rada dovela sebe na jedan silazni put. Definitivno će ovakvim načinom postati prošlost ili izaći iz vlasti bar na neko vrijeme. Ali je pitanje šta je ono što će doći, što će je zamijeniti. Imamo tu situaciju, evo konkretno u KS-u da, i nakon što ode SDA iz vlasti, ni ovi koji dođu ne ponude ništa bolje. Nama trebaju jasni, precizni planovi u ekonomskom i svakom drugom segmentu koje ćemo krenuti realizirati. Ta politička prepucavanja nas odmiču od pravih tema, od toga da razgovaramo o konkretnim problemima i rješenjima koja nam trebaju u svim konkretnim oblastima života, zato što se neprekidno bavimo koalicijama, prekidima partnerstava itd. Naročito imamo ljude koji su, na neki način, bili dio istih timova, a sada su suprotstavljeni. Najgore sve govore jedni o drugima, a sutra će opet biti zajedno. Prije će i Narod i pravda, pa i SBB i neke druge stranke biti koalicija sa SDA, nego Stranka za BiH. Ja, ni dok sam bio u SDA, nisam bio u koaliciji sa negativnim politikama, pa neću to biti ni u budućnosti. Mislim da je vrijeme da se posvetimo nečemu novom na političkoj sceni u BiH. Mislim da to Stranka za BiH sa svojim programom može da bude. Prije svega nam treba rad institucija i bolji zakoni, bolja rješenja i politički dogovor koji mora postojati nakon svakih izbora. Ako se ne mogu politički akteri dogovoriti barem o tome da se poštuju važeći zakoni i da institucije koje su uspostavljene rade, onda taj dogovor ne treba ni postojati, smatra on.

NI KOALICIJA, NI APSOLUTNA VLAST

Na analize da ulaskom u Stranku za BiH zapravo spašava SDA Efendić odgovara: “Ja sigurno nisam taj koji je spašava. To ćemo pokazati svojim radom u budućnosti. Ja sam djelujući u SDA učinio puno da demontiram neke ružne načine rada SDA. Nema nikakve logike da ja nju spašavam time što sam izašao. Ja sam o njoj rekao sve svojim izlaskom.”

Ističe da se odlučio za samostalan, autentičan put koji treba da bi se rješavale stvari u BiH.

“Razlog je prost i funkcionalan. Da je nešto moglo biti jedno to ne bi bila trojka ili šestorka. Dakle, nemoguće je od tri ideologije, tri različita politička subjekta napraviti jednu koherentnu cjelinu koja će raditi na rješavanju problema. Zato što će, prije ili kasnije, na površinu izaći međusobni problemi i neće se doći do rješenja. Generalno nisam pobornik nikakvih koalicija. Nisam pobornik ni apsolutne vlasti. Mislim  da treba jedna stranka preuzeti odgovornost i imati neke manje partnere kako bi imala određenu kontrolu, da ne bude apsolutna vlast. ali ova naša raspodjela na 5, 6, 7 nekada stranka ne moženam donijeti ništa dobro, kazao je Efendić za FTV.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79