Efendićevim napuštanjem stranke SDA bi mogla ostati i bez većine u općinskom vijeću

Istupanje načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića iz Stranke demokratske akcije (SDA) je još jedan u nizu teških političkih udaraca za ovu stranku. To se prije svega odnosi na status u Kantonu Sarajevo.

Ova lokalna zajednica, jedna od najmnogoljudnijih u Bosni i Hercegovini, je dugo bila jako uporište Socijaldemokratske partije (SDP), a onda je prije skoro deset godina postala jedna od SDA-ovih utvrda.

Među najzaslužnijima za to jeste upravo Efendić koji je prvi put za načelnika izabran 2012. godine kao mladi kadar ove stranke. Na svakim narednim izborima Efendić i njegova stranka su dobijali veliki broj glasova.

Na posljednjim lokalnim izborima su uspjeli pobijediti i ujedinjenu opoziciju – SDP, Narod i pravdu (NiP), Našu stranku (NS) i Nezavisnu bosanskohercegovačku listu (NBL) koji se u međuvremenu transformisao u Narodni evropski savez (NES). Međutim, razlika u broju glasova je bila znatno manja u odnosu na prethodne izbore kada su opozicione stranke samostalno nastupale.

SDA bi mogla potpuno izgubiti vlast u Novom Gradu
Efendić kao načelnik ima tijesnu većinu i vjeruje se da je većina vijećnika, a SDA ih ima 10, politički najodanija upravo njemu.

Zbog toga je vrlo izvjesno da će većina njih ili možda svi slijediti Efendića za kojeg se navodi da će biti izabran za predsjednika već deceniju posrnule Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). To bi isto mogli učiniti i samostalni vijećnici koji ga podržavaju.

Izgledno je da će novi Efendićev politički put prihvatiti i pojedini članovi, aktivisti i simpatizeri SDA ne samo u ovoj lokalnoj zajednici, već i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine s obzirom na njegovu dobru reputaciju i utjecaj u stranci. Taj broj vjerovatno neće biti zanemarljiv. Za podsjetiti je samo kakve je posljedice po SDA imalo istupanje Elmedina Konakovića i njegova odluka da formira NiP.

Ako se prethodno navedeno desi, onda će SDA skoro pa sigurno izgubiti vlast u još jednoj općini. Time više ne bi imala vlast niti u jednoj od četiri lokalne zajednice koje čine Grad Sarajevo.

Upućeni u politička dešavanja smatraju da značajnu ulogu u novonastalim političkim dešavanjima ima utjecajni kadar novogradske SDA Huso Ćesir. Mišljenja su da se Efendić ne bi odlučio na ovaj korak bez konsultovanja sa njim.

Efendić se još uvijek nije očitovao, kao ni SDA. Očekuje se da će se načelnik Novog Grada Sarajevo očitovati sljedeće sedmice.

Još jedan težak politički udarac za SDA
Ranije je ova stranka izgubila vlast u općinama Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža, kao i u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

Osim toga, pod teretom je afere “Respiratori”, nenabavke vakcina protiv koronavirusa i drugih pogrešnih poteza.

Da Efendić nije zadovoljan djelovanjem SDA i svojim statusom u stranci odavno je poznato. O tome je javno govorio, ali su mnogi iznenađeni ne toliko zbog navoda da će napustiti stranku, koliko zbog navoda da će biti predsjednik SBiH koja je na političkoj margini.

Amer Jerlagić je jučer odstupio sa funkcije predsjednika SBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79