Efendija koji je pomogao gradnju crkve: Inicijativa za izgradnju džamije

Kada je, 1966. godine, došao u Bosansku Gradišku, Besim ef. Šeper, tada mladi imam na početku karijere, zatekao je, kako kaže, dvije džamije i katoličku crkvu. Zašto nije bilo i pravoslavne crkve, pitao je sveštenika Iliju, s kojim se povremeno i družio. Začuđen činjenicom da je liturgija održavana u jednoj šupi, dobio je odgovor da su crkvu srušili pripadnici tadašnje NDH.

Prikupio novac

Kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina Šeper je bio delegat iz naselja Obradovac u tadašnjoj Skupštini općine Bosanska Gradiška. Kaže da je nekoliko zahtjeva da se dobije dozvola za izgradnju crkve palo u vodu te da su se tadašnje vlasti 1972. godine na njegovu inicijativu „smilovale“.

– Žurno sam otišao do popa Ilije tražeći muštuluk za vijest o crkvi. Zatražio sam i da mi da blok priznanica. Obišao sam svoje vjernike i imućne muslimanske zanatlije i prikupio punu torbu novca. Kada sam je istresao ispred popa Ilije, poskočio je i rekao: „Niko mi do sada nije donio toliko para.“ Izgradnja ove crkve počela je odmah 1973. godine i mi smo tad pokazali da smo Evropa – tvrdi Šeper.

Penzionisanom efendiji Šeperu mira ne da činjenica da nikada u Bosanskoj Gradišci nije obnovljena nekadašnja čaršijska džamija Sukija. Srušena je 1958. godine i na toj lokaciji izgrađen je hotel. U strogom centru grada bilo je i dosta vakufske imovine.

– Želja mi je da živ dočekam početak obnove Sukije. Da opet Bosanska Gradiška ima svoje tri džamije u gradu, da Evropi pokažemo da smo civiliziran narod i da smo i mi Evropa. Ne tražimo da se Sukija gradi gdje je bio hotel, a danas stambena zgrada, već na lokaciji Musala, gdje je i mezaristan, samo 300 metara južnije – kaže ef. Šeper.

Brojni dokumenti

O postojanju džamije Sukija u Bosanskoj Gradišci svjedoče brojni dokumenti. Njena fotografija objavljena je u knjigama, a oslikali su je i ovdašnji umjetnici na atraktivnom mjestu ispod savskog mosta. Samo pedesetak metara od lokacije na kojoj je postojala godinama. B. GRGIĆ

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79