(VIDEO) Efendija Pezić: Muslimani mogu za Bajram bacati koju petardu, ali za Novu godinu…

Elvedina Pezića na društvenim mrežama ga prate stotile hiljada, a možete ga pronaći na Facebook-u, TikToku i Youtube-u. Ovdje odgovara na vaša pitanja. Jedno takvo pitanje glasilo je “Da li je zabranjeno koristiti pirotetniku za Bajram ili Novu godinu?”

(VIDEO) Efendija Pezić odgovorio na pitanje: “Da li postoje duhovi?”

Već smo jednom odgovorili na takvo pitanje, rekli smo generalno islam nema ništa protiv toga da čovjek baci koju petardu da obilježi bajram. Ali pri tome da pazi na sigurnost da nikoga ne ugrozi, da to nije previše skupo i da to država neosporava.

Bilo koji da od ovih uslova se ne ispuni, čovjek to ne treba da koristi. Ako će nekoga uznemiravati, ako će nečiju sigurnost ugrožavati ako to država osporava, to čovjek ne treba da radi. To je što se tiče Bajrama.

Kada je u pitanju obilježavanje i slavljenje Nove godine muslimani nemaju ništa s novom godinom, tako i korištenje pirotehničkih sredstava za Novu godinu ne treba da bude praksa muslimana.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79