Efendija Velić usporedio sunetluk kao kupovinu novog telefona

Sarajevski imam Muhamed Velić na zanimljiv način je objasnio sunećenje djece.

Kažem jednom džematliji da idem večeras na iftar kod jednog ahbaba, na sunnetluk, dva sina osunnetio.

Kaže mašallah, al’ me pita da mu pojasnim, nije mu baš jasno, zašto se moramo obrezivati, ako nas je Allah savršene stvorio!

Kažem mu, znaš ono kad kupiš novi telefon, pa na njemu ima zaštitna folija! Eh, vidiš, neko tu foliju, koju je proizvođač stavio, skine odmah a neko malo kasnije, a neko nikako. Uglavnom, bolje je i treba foliju skinuti čim prije. Tako je i sa sunnetlukom, tj. obrezivanjem – napisao je Velić.

Sunećenje muške djece (cirkumcizija) spada u prirodna svojstva čovjeka (sunenul-fitre), odnosno tradiciju koja seže do Vjerovjesnika Ibrahima a.s. Nema nekih posebnih šerijatskih propisa koje treba primijeniti prilikom sunećenja djeteta, pa su u vezi toga nastali običaji koji se razlikuju od sredine do sredine i od naroda do naroda.

Prema tome, preporučujemo vam da se i vi u tome držite običaja koji važe u vašem kraju, koliko ste u stanju.

Nema smetnje da se sunećenje obavi zadnji dan ramazana. Vrijeme sunećenja nije strogo određeno i bolje ga je obaviti dok su djeca još mala. U svakom slučaju, treba ga obaviti uz konsultaciju s dječijim hirurgom i pedijatrom koji bolje mogu ocijeniti kada je dijete spremno za takav zahvat – kaže IZ

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79