“Eko toplane” traže povećanje cijena grijanja za 60 posto

Preduzeće “Eko toplane” Banjaluka traže od grada da se poveća cijena grijanja, jer će u suprotnom biti prinuđeni da obustave isporuku toplotne energije.

Kako su naveli, zbog povećanja cijena energenta, kao i svih ostalih troškova proizvodnje i distribucije te kompletnog poslovanja, grijna sezona u Banjaluci od 1. januara 2023. godine je pod znakom pitanja.

“Eko toplane Banjaluka od januara postaju nelikvidne, a samim tim neće biti u mogućnosti da nabave energent, kao ni da obezbijede nastavak proizvodnje i isporuke toplotne energije”, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Navode kako je u odnosu na 2018. godinu drvni sortimenta poskupio za 46 odsto, dok je cijena električne energije porasla za 100 odsto, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu.

Troškovi mazuta porasli su za 88 odsto, dok su troškovi tekućeg održavanja veći čak za 131 odsto.

Dodaju kako su se u martu ove godine obraćali Gradskoj upravi, ali da sluha za njihove probleme nije bilo.

Podsjećamo, grad je tada Eko toplanama odobrio subvenciju od dva miliona konvertibilnih maraka, od kojih je kako tvrde u “Eko toplanama” uplaćeno pola.

“S obzirom na navedenu situaciju, Eko toplane su ponovo uputile zahtjev regulatoru, Gradu Banjaluka, za korigovanje cijena, koje bi u skladu sa porastom svih navedenih troškova, trebalo da budu uvećane za 59 odsto. Ukoliko nadležni i ovaj put odbiju zahtjev Eko toplana, očekujemo ili odobrenje novih subvencija ili kombinaciju povećanja cijena i subvencija, s obzirom na to da su ovo jedini načini da se ne ugroze sezona grijanja u Banjaluci i poslovanje Eko toplana”, navodi se u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79