Ekološka katastrofa u Krajini: Gdje odlazi smeće stanovnika USK-a?

Situacija po pitanju odlaganja i gazdovanja otpadom na području Unsko-sanskog kantona nije dobra, jer niti jedan grad ili općina u ovom kantonu ne posjeduju sanitarne deponije u skladu s modernim standardima.

“Na području kantona imamo divlje deponije, a lokalne zajednice posjeduju svoje deponije koje su samostalno formirane.

Ove druge nisu divlje, ali nisu ni sanitarne”, potvrdio je Adnan Alagić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi USK.

Dodatni problem u ovoj oblasti pojavio se nedavno, kada je Općinsko vijeće u Bosanskoj Krupi izglasalo odluku kojom se općinama Cazin i Bužim zabranjuje odlaganje smeća na deponiji Vlaški do. Lokalnim vlastima u Cazinu i Bužimu ostavljen je rok od tri mjeseca da na svojim teritorijama odrede lokacije za deponije i tako zbrinu svoje smeće. Načelnik Bužima Mersudin Nanić istakao je kako u ovome trenutku nemaju rješenje za nastali problem.

“Nažalost, ukoliko ovakva situacija ostane građani će ispaštati, a mi ćemo pokrenuti proceduru zakonitosti jednostrane odluke koju su donijele vlasti u Bosanskoj Krupi jer smatramo da su prekršili ugovor koji smo ranije imali”, istakao je Nanić. Probleme s odlaganjem otpada imaju i u drugim općinama pa su tako kapaciteti gradske deponije u Sanskom Mostu odavno prevaziđeni. Prema riječima Faruka Alagića, tehničkog direktora JKP “Sana”, u nekoliko navrata su dobijali upozorenja nadležnih inspekcija o mogućem zatvaranju deponije.

“Ukoliko se to dogodi, smeće nećemo imati gdje deponovati i stvoriće se ogroman ekološki problem. U više navrata smo upozoravali lokalne vlasti, ali ništa nije urađeno”, kazao je Alagić.

Nedavno je kao moguća lokacija za novu deponiju u ovoj općini predloženo mjesto u blizini sela Kijevo, ali su se mještani pobunili i odustalo se od te ideje. Kritično stanje je i sa deponijama u Velikoj Kladuši i Ključu jer su smještene na lokacijama u blizini gradskih naselja te mogu uticati na onečišćenje tla, kao i obližnjih izvorišta i vodotokova. Deponija na lokalitetu Krasulje, općina Ključ, direktno utiče na okolinu i rijeku Sanu, kao i deponija u mjestu Radića Most, kod Velike Kladuše, zbog čijeg je postojanja u značajnoj mjeri narušen eko-sistem u rijeci Glinici.

Prema procjenama, ukupna količina otpada koji se na području Unsko-sanskog kantona sakupi na godišnjem nivou iznosi preko stotinu hiljada tona. U cijelom poslijeratnom periodu vlasti muku muče s održavanjem lokalnih deponija, od kojih neke predstavljaju potencijalne ekološke bombe. Problem s odlaganjem čvrstog otpada na području USK trebalo je da bude riješen izgradnjom regionalne deponije, ali je ovaj projekat, nakon višegodišnjih pokušaja, ugašen zbog nemogućnosti da se odredi trajna lokacija za njenu izgradnju jer nijedna lokalna zajednica nije željela deponiju na svom teritoriju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79