Ekonom, miljenik direktora, nije poštovao naredbe pretpostavljenog te ga izmasakrirao sa osam uboda nožem

“Almirovim ubistvom izgubila sam supruga i najboljeg prijatelja. On mi je bio sve. Sad živim samo za našu djecu”, rekla je u Kantonalnom sudu u Sarajevu svjedokinja Tužilaštva Zakira Mahmutović Škrijelj, supruga ubijenog Almira Skrijelja, na početku suđenja Seadu Tahiroviću, ekonomu u JU Studentski centar Sarajevo. Tahirović se tereti za ubistvo s predumišljajem svog pretpostavljenog Almira Škrijelja 20. februara ove godine u prostrijama Studentskog doma u Nedžarićima.

Piše: D. Pavlović za Crnu-Hroniku

Suđenje je, čitanjem optužnice, počelo iznova, zbog toga što se promijenio predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužiteljica je navela da se zločin desio oko 11.30 časova u prostorijama Studentskog doma u Aleji Bosne srebrene u sarajevskom naselju Nedžarići nakon svađe između Tahirovića i Škrijelja. Tahirović je Škrijelja napao nožem čije je sječivo dužine 22 cm i osam put ga ubo (od čega je pet uboda zadao u grudni koš). Ubodi su pronađeni na leđima žrtve, ramenu, ispod lijevog pazuha (gdje je ubodni kanal bio dubine 19 cm), a pronađene su i tri rezne rane na šakama ubijenog Škrijelja. Kod Škrijelja je došlo do iskrvarenja usljed oštećenja podključne arterije, te je zbog toga podlegao na licu mjesta.

Zakira Mahmutović Škrijelj nakon izlaska iz sudnice sa adovkatom Jasminom Džaferovićem, zastupnikom porodice oštećenog

Zakira Mahmutović Škrijelj, obučena u crnu majicu na kojoj je bio lik njenog ubijenog supruga, ispričala je da je sa svojim suprugom pričala o svemu te da joj je on rekao za probleme koje je imao na poslu. istakla je da je da je ubijeni bio direktor poslovne jedinice smještaj, i da je bio šef opuženom, kojeg je tokom svog iskaza nazvala ubicom i monstrumom.

Pojasnila je da je optuženi bio u povlaštenom položaju kod direktora JU Studentski centar i da je kod njega mogao ući “bez najave i kucanja”, dok to njen ubijeni suprug ni drugi radnici nisu mogli…

“Moj suprug je 4-5 dana prije ubistva imenovan za predsjednika sindikata. Sporna je bila sistematizacija radnih mjesta u Studentskom centru. Trebalo se primiti 50 novih radnika, a nije bilo novca za plate ni za one koji već rade. Tome se suprotstavio moj suprug kojeg je podržavala velika većina radnika. Problem je bio i sa koeficijentima plata, jer se on povećao za menadžment, a za radnike je ostao isti”, ispričala je ova svjedokinja.

Dodala je da se dan prije u Studentskom domu na Bjelavama održao zbor radnika na kojem je Almir Škrijelj dobio podržku. Tog 20. februara trebao se održati sastnak članova sindikata Studentskom centru u Nedžarićima – prenosi Crna-Hronika.

Govoreći o odnosu između ubijenog i optuženog, Zakira Mahmutović Škrijelj je navela da joj je suprug nekoliko puta rekao da je Tahirović nasrnuo na njega, te da nije poštovao njegove naredbe kao prepostavljenog, a sve iz razloga što je imao podršku direktora Studentskog centra. Svjedokinja se prisjetila i ovog detalja: Kad je Almira pitala zašto ne otpusti Tahirovića i tako riješi problem, on joj je rekao:

“Lako je otpustiti čovjeka, ali on ima troje djece. A Tahirović je onim što je učinio mene ostavio s troje djece…”, rekla je Zakira Mahmutović Škrijelj, dodajući da je na dženazi njenog supruga bilo 8000 osoba, i da je to bila “najveća dženaza poslije one Aliji Izetbegoviću”.

Klanjana dženaza ubijenom Almiru Škrijelju

Svjedokinja Samra Kordić bila je očevidac ubistva. Ispričala je da su sjedili u kancelariji ona, Škrijelj, Edina Kunovac, Mirsada Suljović i Ingrid Kadrić. Navela je da su odgodili početak sastanka da sačekaju da se skupe svi radnici.

Kazala je da se Tahirović iznenada samoinicijativno pojavio na vratima i pitao da li i on može prisustvovati sastanku. Tek na podsjećanje tužiteljice svjedokinja se sjetila da je tokom istrage dala iskaz prema kojem je optuženi prigovorio da Škrijelj ne može biti predsjednik sindikata jer nema državljanstvo BiH, te da je kratko vrijeme u toj javnoj ustanovi.

Kordićeva je kazala da je u jednom trenutku vidjela da Tahirović, koji je stajao naslonjen na štok ulaznih vrata, izvukao iz prsluka skriveni nož i nasrnuo na Škrijelja koji je sjedio. Vidjela je da je Škrijelj, zadobio udarac u rame, te da je uspio izaći iz prostorije. No, Tahirović ga je sustigao u hodniku i počeo ubadati nožem, te je Škrijelj pao u holu, kod lifta – prenosi Crna-Hronika.

“Cijeli dogašaj se odigrao za tren, ali meni je sve trajalo vijelu vječnost. Kao da su mi ruke bile vezane… Čula sam da je zboden, da je pao i da ga reanimiraju. Uplašila sam se pa se nisammogla sjetiti ni broja Hitne pomoći. Kad sam izašlaiz kancelarije vidjela sam da je Almira u lokvi krvi i da je pokušavao puzati. Seju nisam vidjela tu”, prisjetila se svjedokinja Kordić (podsjetimo, Tahirović je nakon ubistva pobjegao s lica mjesta i predao se nakon nekoliko sati).

Tužiteljica Lejla Hasanbegović (desno) sa advokatom Jasminom Iftić (lijevo), zastupnicom porodice oštećenog

Dodala je da je Škrijelj imao probleme sa Tahirovićem zbog posla i da je protiv njega podnosio disciplinske prijave.

Izet Baždarević, advokat optuženog kao i sam Tahirović svojim pitanjima pokušali su dovesti u pitanje relevantnost iskaza svjedokinje jer je nakon ubistva bila u šoku. Advokat je pokušao zbuniti Kordiševu pitajući da li je vidjela da li je Tahirović uzeo nož sa stola, no ona je ostala pri svojoj tvrdnji da ga je izvukao iz prsluka. Advokat je podsjetio da je ona u policiji izjavila da je Tahirović izvukao “neki veći predmet”, te upitao kako se na suđenju sjetila da se radilo o nožu, dodavši da su njene konstatacije upitne jer je bila u šoku.

Optuženi je izrekao nekoliko tvrdnji koje je Kordićeva negirala. Tako je ustvrdio da se prilikom ulaska u kancelariju rukovao sa svima, no svjedokinja je rekla da to nije vidjela. Rekla je da nije čula da je Škrijelj za Seada rekao: “Vidi ove budale, ponovo nešto hoće”, te dobacio Tahiroviću: “Izlazi napolje j….. ti mater”.

Ubica Sead Tahirović

Optuženi je tokom ročišta tvrdio da ga je Škrijelj nagrađivaokao dobrog radnika, i da nije bilo animoziteta među njima i da su “zakopali ratne sjekire” – prenosi Crna-Hronika.

Odbrana na ovom ročištu nije uspjela da obori predumišljaj optuženog da izvrši zločin, niti je utvrđen tačan razlog sukoba. Naime, sam ubijeni Škrijelj je bio jedan od članova menadžmenta Studentskog centra u Nedžarićima, no on se ipak pobunio zbog povećenja koeficijenta menadžmentu… Nezvanično, Tahirović je kritičnog dana navodno bio na godišnjem odmoru, i predstojeće suđenje bi trebalo pokazati zašto se pojavio na radnom mjestu…

Predsjedavajuća vijeća, sutkinja Melika Murtezić naredno ročište je zakazala za 19. novembar saslušanjem tri očevica događaja.

Supruga Almira Škrijelja: Moj muž je ubijen na svirep način

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79