Ekonomisti zbunjeni: Prosječna plaća u RS viša nego u FBiH

Ekonomiste u najmanju ruku zbunjuju zvanični podaci, prema kojima je prosječna plaća u bh. entitetu Republika Srpska viša nego u Federaciji.

Naime, u Federaciji BiH prosječna neto plaća za mart 2020. godine iznosila je 947, a bruto 1.457 KM. S druge strane, u Republici Srpskoj prosječna bruto plaća za mart ove godine iznosila je 1.485 KM.

Neuobičajena informacija

Neuobičajena je ovo informacija jer, prema dosadašnjim podacima, iznos bruto plaće u manjem bh. entitetu nikada nije prelazio onaj u FBiH.

Ekonomista Faruk Hadžić za „Avaz“ je kazao da je više mogućih razloga zbog čega je trenutno prosječna plaća u RS viša nego u FBiH.

– Kao prvo, u RS topli obrok i prijevoz nemaju status neoporezivih naknada, već su dio plaće radnika, što dijelom podiže osnovicu. Ne treba zaboraviti da je, također, niža stopa doprinosa na plaće u RS, ali uz povećanje porezne osnovice, što je, dijelom, također podiglo prosječnu plaću – pojasnio je Hadžić.

Hadžić: Više je mogućih razloga Foto: Arhiv

Dodao je da, osim ovih mjera, u RS je minimalna plaća podignuta na viši nivo nego u FBiH te je, također, veći neoporezivi dio, tako da radniku ostaje više novca.

– Ne treba zaboraviti i da su prošle godine uvedene mjere da ako poslodavac u RS podigne neto plaću radnika preko određenog nivoa, država mu vraća i do 70 posto uplaćenih doprinosa. Kada bi se nešto slično provelo i u FBiH, prosječna plaća bi bila sigurno viša, jer dosta radnika u FBiH i dalje dobiva topli obrok, koji ne ulazi u prosjek plaće – naglasio je Hadžić.

Različita metodologija

Akademik Muris Čičić za „Avaz“ je kazao da, jednostavno, nije moguće da je u RS viša prosječna plaća nego u Federaciji.

– Ako pogledamo makroindikatore, jasno je da je ovo nemoguće. Mislim da se radi o različitoj metodologiji prikazivanja prosječne plaće, tačnije onog šta ulazi uopće u plaću. To je ta razlika. Ipak, nikad to nije bila značajna razlika u korist FBiH, ali Federacija znatno intenzivnije raste nego RS. Teško je vjerovati da se baš u ovom periodu slabljenja ekonomije dogodi da RS preskoči FBiH – pojasnio je Čičić.

Čičić: Ovo je, jednostavno, nemoguće  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Čičić: Ovo je, jednostavno, nemoguće Foto: Arhiv

Dodao je da nije moguće da u RS za godinu plaće rastu oko šest posto.

– To nije moguće, ako je rast bruto društvenog proizvoda na nivou države za prošlu godinu bio 2,3 posto, onda ne možemo govoriti o rastu plaće od šest posto. Unutar podjele rasta BDP-a opet na Federaciju se odnosi većina, dok na RS otpada trećina – naglasio je Čičić.

Ne vjerujem da je predizborna priča

– Ne vjerujem da se radi o manipulacijama jer je u BiH izborna godina. Nisu ovo sad neki izbori zbog kojih bi se išlo na ovakve mjere. Obično se može govoriti da vlast pribjegava manipulacijama statističkim podacima kada su opći izbori u pitanju – kazao je Čičić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79