Ekonomski ambijent u BiH najlošiji u regionu

Bosanskohercegovačka ekonomija je 82. najslobodnija u svijetu, prema indeksu ekonomskih sloboda za 2021. godinu „Heritage fondacije“, a ujedno je i najneslobodnija država regiona.

Ukupna ocjena BiH je 62,9 bodova, što je povećanje za 0,3 boda u odnosu na prošlogodišnje rangiranje, prvenstveno zbog poboljšanja u segmentu poreznog opterećenja. BiH je na 40. mjestu među 45 zemalja u evropskoj regiji, a ukupni rezultat je ispod regionalnog, ali iznad svjetskog prosjeka.

– Ekonomija BiH ostaje umjereno slobodna petu godinu zaredom. Glavna prepreka većoj ekonomskoj slobodi i dalje je vrlo loš učinak u pokazateljima vladavine zakona: imovinskih prava, pravosudne efikasnosti i integriteta vlade – naveli su analitičari „Heritage fondacije“.

Jedan od autora izvještaja Entoni Kim (Anthony) dodao je da će, kako se svijet nastavlja oporavljati od pandemije koronavirusa, ekonomska sloboda biti važnija nego ikad.

Profesor Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST) Faruk Hadžić smatra da nije iznenađujuće to što BiH ima mali ili nikakav napredak na rang-listama koje objavljuju relevantne svjetske institucije, gdje zauzimamo uglavnom posljednja mjesta među evropskim državama.

– Direktna krivica i odgovornost je na neefikasnoj vlasti koja nije provela bilo kakve ekonomske reforme, ne zbog napretka na rang-listama, već zbog poboljšanja standarda građana. Svaki ozbiljan investitor prije donošenja odluke o ulaganju uzima u obzir različite izvore informacija o zemlji u koju želi ulagati – istakao je Hadžić.

To se najbolje vidi po visini stranih investicija posljednjih godina u pojedine zemlje regiona, poput Srbije, te činjenice da je BiH i tu na samom dnu.

– Izostanak napretka dodatno će otežati oporavak narednih godina za našu državu. Vlasti moraju hitno krenuti s provedbom ekonomskih reformi kako bi građani napokon mogli osjetiti ekonomski napredak – zaključio je Hadžić.

Povećanje ekonomske slobode zabilježilo je 89 od 178 ocijenjenih zemalja u indeksu za 2021. godinu. Rezultati su opali u 80 zemalja, a kod devet je stanje nepromijenjeno. Među zemljama regije najbolje je rangirana Sjeverna Makedonija, koja je na 46. mjestu, a slijede Slovenija na 48. i Srbija i Kosovo na 54., odnosno 58. mjestu. Hrvatska zaostaje za njima i rangirana je kao 79.

Najslobodnija je ekonomija Singapura, a Novi Zeland, Australija, Švicarska i Irska imaju ukupni skor veći od 80 poena, zahvaljujući čemu su priskrbile epitet ekonomski slobodnih zemalja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79