Ekskluzivna ispovijest člana uhodane ekipe koja krade luksuzne aute

Prišao mi je poznanik i pitao me želim li zaraditi 500 eura za pola sata. To mi je zazvučalo toliko dobro, pa sam rekao ‘da’, ne pitavši ni kako ni gdje, odmah sam pristao. Sve što mi je rekao bilo je da bih trebao prevesti jedan automobil od ‘točke A do točke B’ – priča nam naš sugovornik, muškarac srednjih godina s karlovačkog područja, ne sluteći tada da upravo prolazi inicijaciju u dobro organiziranu bandu, specijaliziranu za krađu luksuznih vozila, uglavnom na zagrebačkom području.

Do njega smo došli sasvim slučajno, istražujući navode iz anonimnog pisma u kojem su spomenuti organizatori i voditelji ove kriminalne organizacije, koje je nekim medijima, pa tako i Jutarnjem listu, ali istovremeno i USKOK-u, netko poslao 17. siječnja ove godine. Istražitelji USKOK-a vjerojatno istražuju te optužbe, čiju vjerodostojnost potvrđuje i naš sugovornik, ali priču širi detaljima o načinima krađe, transportu, rastavljanju i preprodaji ukradenih luksuznih automobila. – Dovezli su me u Draganić, nedaleko od raskrižja Stare karlovačke ceste i ceste prema Krašiću. Nekoliko minuta kasnije iz pravca Zagreba stigao je BMW X6. Poznanik mi je rekao da sjednem za volan i pratim ga. Učinio sam to, vozio sam dvjesto, tristo metara iza njega. Tada mi je postalo jasno ono što sam slutio, da se ovdje radi o kriminalu. Bio sam strašno uzbuđen, ali me u jednom trenutku obuzeo strah. Mislio sam: Najmanji mi je problem u ovom trenutku ako je auto ukraden, ali što ako je u prtljažniku droga ili leš? No, bilo je kasno za odustajanje. Napokon smo došli u meni nepoznato dvorište obiteljske kuće u Krašiću, tamo je čekala nova ekipa. Prišao mi je jedan od njih i dao 500 eura. Kolega me vratio natrag, a oni su odvezli auto – priča naš sugovornik.

Bez obzira na dobru zaradu, nije to više želio raditi dok ne čuje cijelu istinu, inzistirao je na tome da mu poznanik ispriča sve. Ono što je dotada znao, znao je samo iz novina.

Rade to godinama, jednom do dva puta mjesečno, ovisno o potražnji, s obzirom na to da se uglavnom kradu vozila po narudžbi. Odgovaraju im zimski mjeseci jer je tada dulja noć, ali neki poslovi odrađuju se i u ljetnoj špici, odnosno tijekom produženih vikenda, kada vlasnici otputuju avionom u inozemstvo, a njihovi limeni ljubimci ostanu u garažama. Ono što me posebno iznenadilo je to da dobar dio tih vozila uopće ne bude ukraden, nego samo odvezen – u dogovoru s vlasnicima. Radi se o luksuznim i skupim vozilima koji su redom kasko osigurani. Jednostavno, vlasnici ostave ključeve u vozilu, mi ga odvezemeo i riješimo. Oni prijave krađu, kasko im isplati štetu, a još dobiju proviziju od našeg šefa, tako da zapravo nitko nije na gubitku, osim osiguravajućeg društva, koje ionako ima dovoljno novca – kaže naš sugovornik.

Na temelju njegova neposrednog svjedočanstva, ali i detalja iz pisma USKOK-u o osobama koje su uključene u “posao”, rekonstruirat ćemo krađu jednog skupocjenog vozila, neka to za ovu priču bude BMW X5, na tržištu prilično tražena roba. Naručitelj je iz Banje Luke, koji u svojoj automehaničarskoj radionici ima isto vozilo, no bivši vlasnik imao je prometnu nesreću i više bi ga koštao popravak od novog vozila. Osim toga, osiguranje mu ga je isplatilo pa ga je za sitan novac dao vlasniku radnje. On će ga dobiti za 10.000 eura iz Zagreba, u dijelovima, složiti i prodati za četiri puta veću cijenu.

Snimanje navika

Istovjetni tip vozila je markiran na zagrebačkom parkiralištu. Desetak dana traje snimanje navika vlasnika. Utvrđeno je da je vozilo vikendom nakon 18 sati slobodno i nečuvano. Te subote oko 21 sat stiže karlovačka ekipa. Iz auta izlazi haker s “kutijom”, pet tisuća eura vrijednim dekoderom kojim će probiti protuprovalnu zaštitu, a onda će bez problema “ruskim” ključem obiti bravu. Njegov posao je tu gotov. Auto preuzima prvi “pilot” i vozi ga do Draganića. Ispred njega je prethodnica. U Draganiću na ruke budu plaćeni, u eurima, sjeda im do 10 novčanica “po sto”. Ne zanima ih što će dalje biti s vozilom, jer ga tu preuzima druga ekipa, u kojoj je i naš sugovornik. Prevozi ga do Krašića, a tamo ga preuzima treći pilot. Nakon obavljenog posla također su plaćeni na mjestu događaja. Vozilo je u radionici oko 23 sata. Tamo čekaju četvorica. Uigrani su i specijalizirani svatko za svoj dio, dvojica rastavljaju motor, a druga dvojica podijele interijer i skidanje vanjskih dijelova. Do svitanja od automobila ostane samo kostur, koji narezan bude odbačen na lokalno divlje odlagalište.

Istoga dana pokupit će ga Romi. Oni vredniji dijelovi kombi vozilom kreću na put prema dvadesetak kilometara udaljenom karlovačkom Ilovcu. Imaju dečki svojeg čovjeka u policiji pa im je put čist. Slijedi utovar u kamion poznatog prijevoznika za BiH. Godinama prevozi robu široke potrošnje pa carinici ne sumnjaju i ne provjeravaju svaku kutiju.

Potplaćeni carinik

Carinjenje i plombiranje prolazi bez problema. Vozilo kreće na put. Policija ga ne zaustavlja jer ima carinsku plombu, mogu ga zaustaviti samo djelatnici Ministarsva financija, ali mogućnost za to mnogo je manja. Dok vlasnik vozila shvati u jutarnjim satima što se dogodilo, njegov je automobil već u dijelovima prešao granični prijelaz Maljevac i bosanski carinik, sa 500 eura mita u džepu, već ga propušta u unutrašnjost svoje zemlje. U popodnevnim je satima u Banjoj Luci, slijedi istovar i slaganje vozila.

Izgubljen trag

Već sutradan, 48 sati od krađe, isto se vozilo nudi na tržištu BiH, doduše, s drugim serijskim brojevima, odnosno identičnima onima slupanog bosanskog vozila. Od tog trenutka naprosto mu je nemoguće više ući u trag.

Osim iz Zagreba, dio automobila u BiH na isti se način krade pa šverca iz Slovenije, ulazeći u Hrvatsku na graničnim prijelazima kod Rijeke.

Većina aktera u ovom poslu su muškarci u tridesetim i ranim četrdesetim godinama, a bave se raznim poslovima, neki od njih djelatnici su državnih poduzeća i ustanova koji ovo rade “honorarno”, šef je vlasnik automehaničarske radnje, a njegova desna ruka mjesni šerif s vrlo dobrim kontaktima u lokalnoj policiji i carinskoj upravi. On nikada u životu nigdje nije uspio zaraditi ni dan radnog staža, no usprkos tome stekao je imetak koji običan čovjek ne može ni u nekoliko života. Osim u vlastitom gradu, u jednom gradu na našoj obali ima nekretnine vrijedne tri milijuna eura, s tom je informacijom upoznat i USKOK. Prema informacijama kojima raspolažemo, policija, odnosno službenici danas ukinutog Državnog inspektorata, imali su saznanja o događajima u ovoj radionici te čak organizirali “sačekušu” nakon jedne krađe vozila.

– Parkirali su se nedaleko od radionice u večernjim satima i tu proveli cijelu noć. No, šef je dobio mig da dolaze pa je, zajedno s dečkima, koji su već bili u radionici, cijelu noć presjedio kraj ugašenog svjetla. Njihova akcija je na vrijeme stopirana, a policijska zasjeda je propala – priča naš sugovornik.

Dodatna zarada

Ovo nije njihov jedini izvor prihoda. Bave se, svjedoči nam sugovornik, i lažiranjem prometnih nesreća, a sve kako bi se protupravno domogli novca iz osiguravajućih društava. Za tako nešto imaju svoje ljude u policiji i nekim osiguravajućim kućama. Naš je sugovornik odradio još nekoliko poslova, a onda se izvukao ne želeći se više izlagati riziku. Uvjeren je da se u načinu rada njegovih bivših kolega u međuvremenu ništa nije promijenilo prenosi Jutarnji list.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79