Ekskluzivni audiosnimak koji je vodio do hapšenja korumpiranog sudije u Banjoj Luci

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Banjoj Luci su prije dva dana uhapsili sudiju Osnovnog suda Nebojšu Pejovića zbog primanja mita, a svemu je prethodilo njegovo nuđenje zaštite oštećenom u sudskom postupku u zamjenu za 1.000 eura.

Oštećeni Mišo L. (identitet poznat redakciji) je otišao na sastanak sa sudijom Pejovićem, koji radi u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, kako bi razgovarali o sudskom procesu u kojem je oštećeni dobio zaključak suda čiji sadržaj mu nije bio poznat, dok mu sudija nije pokazao na tom sastanku. Sudija Pejović mu tada govori da zaključak nije moguće poništiti, ali da mu može pružiti zaštitu u daljnjem sudskom procesu kako ga niko ne bi “zakerao”.

Mišo L. je snimio taj neformalni razgovor, a kasnije i pomogao SIPA-i da uhapsi sudiju.

Na samom početku audiosnimka (koji je montiran zbog dužine te kako bi bili izbačeni nerelevantni dijelovi) čuje se kako Mišo L. objašnjava sudiji da se bavi sistemima za antikorupciju, no to sudiju Pejovića nije pokolebalo. Mišo L. mu objašnjava svoj sudski problem, a sudija mu predlaže rješenja za ubuduće, piše Klix.

U snimku se može čuti da se govori o “čašćavanju”, “zaštiti” i “garancijama” u sudskom procesu.

“Primijetio sam da će vas ta ekipa malo vozati, jer ko zna ko li je tu izvršio pritisak. Šta bi sad možda bilo dobro? Za ubuduće, ako krene tužba protiv vas, samo da oni imaju to da ste vi korektni, kao ‘na kafu’ što se kaže u Bosni i kad dođe tužba, da imate ulaz dobar, pa onda da mi intervenišemo”, rekao mu je Pejović.

Oštećeni zatim odgovara da će mu navodno dati novac, no kaže to kako bi dok snima potvrdio da sudija od njega traži počinjenje krivičnog djela.

Mišo L: “Dat ću ja, ja vam predlažem, ako vi to meni možete riješiti, ja bih dao sada odmah pola sume, a 500 eura kad se završi, ali mi trebaju neke garancije s vaše strane.

Sudija Pejović: Šta garancije, ako vam on ne vrati, ja ću… Dat ću vam drugog advokata. Ako se slučajno desi da to propadne, ja vama vratim te pare.

Na zaključak Miše L. da mu treba garancija da ga sud više neće teretiti ni za šta, sudija odgovara “To nije problem”.

S ovim audiosnimkom Mišo L. je otišao u SIPA-u nakon čega je realizovana akcija predaje novca, a sudija Pejović je uhapšen te će kompletan snimak iz kojeg smo mi isjekli dijelove biti korišten kao dokazni materijal u slučaju podizanja optužnice.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79