EKSKLUZIVNO: ZATEČENO 2.072 RADNIKA ‘NA CRNO’, KAZNE POSLODAVCIMA U IZNOSU OD 4 MILIONA MARAKA!!

Federalna uprava za inspekcijske poslove je tokom prvog polugodišta 2018. godine ostvarila izuzetno pozitivne efekte u operativnoj kampanji pojačanih inspekcijskih nadzora širom Federacije sa fokusom na sivu ekonomiju, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Očekuje se, kako je zaključeno, da će ove aktivnosti imati pozitivne efekte na rast zaposlenosti i bolju naplatu prihoda. Između ostalog, prilikom kontrola koje su zajednički vršili federalni i kantonalni inspektori zatečena su 2.072 neprijavljena radnika!

Za poslodavce koji grubo krše propise izrečene su sankcije u skladu sa zakonom.

Tokom višemjesečnih inspekcijskih nadzora operativnih timova sačinjenih od inspektora različitih resora izvršeno je čak 4.437 nadzora.Poduzete su aktivnosti na izdavanju 2.901 prekršajnog naloga ukupne finansijske vrijednosti od 4.034.950 KM, te je utvrđena obaveza naplate 555.058 KM za različite vrste naknada, navedeno je u izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako je istaknuto, pojačane kontrole su provedene u svim kantonima prema utvrđenom planu i iste su realizovane u periodu od kraja marta do kraja jula 2018 godine. Osim toga, kako je u izještaju naveo Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, izvršena je analiza svih podataka te je zaključeno da periodični pojačani nadzori imaju vrlo pozitivan efekat na suzbijanje različitih pojava sive ekonomije.


Inspekcijski timovi su kontrolirali primjenu više različitih propisa, u fokusu je bila siva ekonomija u okviru čega su vršene kontrole pravnih i fizičkih lica koji nemaju registrovanu djelatnost, koji nemaju odobrenje za vršenje djelatnosti, koji upošljavaju radnike bez zaključenog ugovora o radu, koji ne izdaju fiskalne račune, koji vrše prometovanje roba bez porjekla, ali su vršene provjere i u oblasti poštivanja ekoloških normi, kvalitete goriva, sigurnosti hrane, cestovnog prometa, tehničke bezbjednosti rada u rudnicima…

Također, inspektori su, na osnovu iskustava sa terena, inicirali i izmjene jednog dijela propisa kako bi zakoni u inspekcijskom postupanju bili efikasnije primjenjeni.Izdato je i 201 rješenje o zabrani rada i zapečaćeno je 13 ugostiteljskih objekata. Od ukupnog broja 4.437 subjekata koji su kontrolisani njih 71, odnosno 1,6 % ne izdaje fiskalne račune – piše između ostalog u izvještaju.

Direktor Ajdinović na kraju izvještaja zaključuje da su kontrole pokazale potpunu opravdanost formiranja multidisciplinarnih timova inspektora u provođenju pojačanog nadzora.

– Na taj način smo smanjili i opterećenje za kontrolisane subjekte, a istovremeno dobili bolje rezultate – naveo je Ajdinović, prenosi NICK.

Kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio direktor Ajdinović, bez obzira na kontinuitet prisustva različitih oblika sive ekonomije, inspekcije će i dalje biti istrajne na suzbijanju tih pojava.

Kako ekskluzivno saznajemo od istog izvora, Vlada Federacije BiH je podržala projekat koji je potpomogla Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, kojim će se različitim komunikacijskim kanalima razvijati kampanja u borbi protiv sive ekonomije sa fokusom na smanjenju rada „na crno“.

Kako je predviđeno kampanju prati slogan #PRIJAVIme #OHRABRIme a ista će se provoditi uz sinergiju svih inspekcijskih organa u Federaciji BiH, gdje će se djelovati edukativno na jačanju prava iz radnog odnosa, jačanju svjesti lica koja traže posao, zaposlenih lica kao i poslodavaca.Ajdinović ističe da je krajnje vrijeme da poslodavci shvate da su radnici njihov najveći kapital, da trebaju u njih ulagati i da ih trebaju prijaviti na penziono, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, čime će izbjeći nepotrebno plaćanje visokih kazni, stvarati stabilnu i stručnu radnu snagu, koja će nakon zakonskih prijava postati zasigurno i produktivnija.

Direktor Ajdinović najavljuje da se neće odustati od inspekcijskih kontrola i da će one biti nastavljene i tokom druge polovine tekuće godine ali da očekuje da će navedena komunikacijska kampanja pozitivno uticati na poslodavce i radnike kako bi u sferi poslovanja i radnog prava, bio zabilježen pad nezakonitosti a time i iznos izrečenih sankcija.

(Hayat / Foto: Arhiv)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79