Ekspanzija stanogradnje: Isplativija rata kredita od kirije

U posljednje tri godine stanogradnja u Bosanskoj Gradišci doživljava nagli uspon. Velika je ponuda za stanovima, pa su porasle cijene i novih i starih stanova.

Stanovi starije gradnje prodaju se po hiljadu konvertibilnih maraka po kvadratu, dok su oni u novogradnji od 1.400 do 1.600 KM.

Mladi parovi

Investitori svoju šansu vide i u činjenici da mjesečne kirije za unajmljene stanove iznose i do 400 konvertibilnih maraka.

– Mladi bračni parovi, koji zbog komfora, posla, blizine škole ili vrtića žele živjeti u gradu, izračunali su da im je pametnije mjesečno davati 300 KM za kredit nego za kiriju. Zbog toga se odlučuju da kupuju stanove. Kuće su dosta jeftinije, ali postoji veliki problem što većina kuća nije gruntovno upisano, pa banke ne daju hipotekarne kredite – rekao je Samir Bašić iz Bosanske Gradiške.

Investitori ističu to da je u posljednje tri godine porasla potražnja za stanovima svih kategorija, od garsonijera do trosobnih luksuznih stanova. Trenutno se u Bosanskoj Gradišci gradi desetak stambenih zgrada, ističe Bašić. Najviše se gradi na savskom keju, u centru grada te u naselju Hisete.

– Čak ni korona nije zaustavila stanogradnju, što je trend koji će se zasigurno nastaviti, s obzirom na to da se radi o mladim bračnim parovima koji potražuju stanove, a ne, kao prije, našim radnicima u inozemstvu – kazala je Jovana Lakić, uposlenica jedne renomirane građevinske firme.
Kuća i do 30.000 KM

Poticaj stanogradnji u Bosanskoj Gradišci daje i veoma brz i lak put do dobivanja građevinskih dozvola i ostale dokumentacije, koji je Gradska uprava uskladila s evropskim standardima. Upravo zbog toga se grad na Savi ubrzano širi i modernizira, a u selima u Lijevče polju i Potkozarju već je na desetine zaključanih seoskih imanja koja se prodaju u bescjenje.

Nije rijetkost, na desetak kilometara od grada, pronaći kuću s okućnicom i kompletnom infrastrukturom za tridesetak hiljada maraka.

Ovo je još jedan primjer da život na selu gubi utrku s onim u gradu piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79