Ekspertski tim za afričku svinjsku kugu stiže u BiH

Foto: Pexels

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH i rukovodilac Zajedničkog centra za kontrolu afričke svinjske kuge Saša Bošković najavio je tokom trećeg sastanka tog centra dolazak ekspertskog tima GF TADs za afričku svinjsku kugu u BiH od 12. do 14. jula.

Cilj misije je prikupljanje podataka i davanje preporuka za upravljanje bolesti.

U saopćenju se navodi da je na sastanku prezentovana i trenutna epidemiološka situacija po pitanju ove zarazne bolesti. U Republici Srpskoj potvrđeno je 75 žarišta afričke svinjske kuge, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje 2.350 svinja. Na teritoriji Brčko distrikta potvrđena su 22 žarišta bolesti, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje oko 330 svinja. U Federacije BiH nema prijavljenih slučajeva ove zarazne bolesti.

Radi adekvatnog sprečavanja i širenja bolesti, Kancelarija apeluje na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Zajednički centar za kontrolu afričke kuge svinja aktivno nastavlja da prati epidemiološku situaciju na terenu i u skladu s tim preduzima sve potrebne mjere po pitanju prevencije, kontrole i suzbijanja ove zarazne bolesti, navodi se u saopćenju Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79