Eksploatacija uglja na štetu građana i životne sredine: Mještani u Mednoj upozoravaju na opasnosti, institucije šute

U selu Medna, nedaleko od Mrkonjić Grada, eksploatacija uglja postala je prijetnja građanima, njihovim domovima i okolišu. Teške mašine ometaju svakodnevni život, predstavljaju opasnost u saobraćaju, a nasipi otpada završavaju u avlijama.

Uprkos upozorenjima građana, institucije ostaju nijeme, dok vlasnici poslovanja profitiraju na štetu zajednice.

Mještanin Medne iznosi svoje iskustvo: “Ja trpim štetu, vazduh je zagađen, a moja sigurnost ugrožena. Mogu utonuti gdje god krenem, a da me niko ne pronađe, ističe ogorčen za N1”

Čitavo selo suočava se s izazovima uzrokovanim rudnikom mrkog uglja koji se neprestano širi, često završavajući na privatnim parcelama bez pristanka mještana. Aktivisti za zaštitu okoliša bilježe niz propusta i kršenja ekoloških dozvola, dok lokalne institucije ostaju inertne.

Sergej Milanović, opozicioni odbornik u Skupštini opštine Mrkonjić Grad, tvrdi da mu je sugerisano da ne govori o rudniku: “Uže rukovodstvo opštine Mrkonjić Grad me upozorilo da ne dolazim na ovo mjesto, da ništa ne diram, da će sve biti u redu. Isključivo zbog bezbjednosnih razloga.”

Iza rudnika “Medna NV” formalno stoji Nebojša Tegeltija, lokalni biznismen, koji je dobio koncesiju na sedam godina uz obvezu isplate svega 2,8 maraka po toni uglja Republici Srpskoj. Osim sumnji u krajnji interes zajednice, postavlja se pitanje o bezbjednosnim aspektima uključenim u ovaj posao.

Građani su podijelili fotografiju Nebojše Tegeltije sa Zvonkom Veselinovićem, osobom s crne liste SAD-a, ukazujući na kontroverznu povezanost s osobama iz Srbije koje su povezane s izvozom uglja iz Bosne i Hercegovine.

Mještani Medne, suočeni s ozbiljnim rizicima, traže odgovore od institucija koje trenutno šute pred njihovim upozorenjima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79