Eksplozija koronavirusa u Sarajevu: Desetine zaraženih, preminule dvije osobe

Nakon analize 421 uzorka, prikupljena u periodu od 11. do 13. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđena 81 novozaražena osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 60 osoba, odnosno 74,07 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 29 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 429.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 50 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je jedna osoba tokom protekla 24 sata otpuštena sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Desila su se i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećao na 89.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 5.168 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.650 oporavljeno od COVID infekcije. U periodu od 30. septembra do 14. oktobra ove godine, naloženo je 1.009 samoizolacija.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i povećanje broja novozaraženih Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ponovno upućuje apel stanovništvu za pojačano poštivanje svih higijenosko-epidemioloških mjera koje su određene prema Naredbi Federalnog kriznog štaba u zatvorenim prostorima, naročito u sredstvima javnog prevoza, trgovačkim centrima i ostalim mjestima okupljanja.

Podsjećaju da je na snazi Naredba Federalnog kriznog štaba od 1. oktobra 2020. godine prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79