Eldin Berbić se nada povratku sestre iz Sirije: Želim ponovo zagrliti djecu

Borci tzv. Islamske države – Ibro Ćufurović i Armin Čurt tokom aprila biće izručeni Bosni i Hercegovini. Proces provjera je u završnoj fazi, tvrde nadležni. No, niko javno ne govori – da li će, ko i kada garantovati povrtak tri bh. državljanke i devetoro djece iz sirijskih kampova. U međuvremenu, u oba kampa na sjeveru Sirije pristižu bh. državljani. Članovi njihovih porodica prenose apel za povratak u BiH. Ekskluzivno za N1 govori Eldin Berbić.

“Želim vidjeti sestru, zagrliti djecu” – o svojoj želji i sestrinom apelu da se iz Sirije vrati u Bosnu i Hercegovinu za N1 govori Eldin Berbić. Umjesto toga ima papir sa njenim potpisom i pečatom crvenog krsta – da su dobro i na sigurnom. Pismo je stiglo u martu. I nakon pola godine, to je sve što o njoj zna.

Elzedina je u Siriji od oktobra 2013. godine. Tamo se uputila iz Sarajeva – sa troje djece i tadašnjim suprugom Asmirom Gostevčićem iz Livna. Ovaj borac tzv. Islamske države poginuo je 2015. godine.

“Bilo je i plate ko je vojnik. Ona je radila kao medicinska sestra. Iz početka su bili u Rakki. Bilo im je dobro – koliko u takvom stanju može biiti dobro i dok su se vodile borbe daleko od Rakke. Kada su krenuli žešći napadi onda je lagano se mijenjalo i to njihovo ubjeđenje da je to to. (N1: Ko je dijelio te plate, kolike su bile te plate?) Jedan običan vojnik je recimo imao platu nekih 500 dolara, ispočetka – po informaciji koju mi je sestra rekla”, ispričao nam je Berbić.

Elzedina je od januara sa petoro djece u kampu Hol na sjeveru Sirije. Kurdskim snagama predala se sa ocem – Miralemom Berbićem koji je u zatvorskom dijelu kampa. U Siriju je otišao 2014. godine, a javnosti je poznat sa propagandnog video snimka tzv. Islamske države – “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”. Samo u tri mjeseca broj onih koji dolaze u ovaj kamp porastao je sa 10 na oko 76 hiljada, a slike koje obilaze svijet – svjedoče o katastrofalnim uslovima.

N1: Da li ona želi da se vrati u BiH?
Berbić: “Želi. Zadnji put kad smo kontaktirali izrazila je veliku želju, ali nismo imali načina i mogućnosti da to pokrenemo”.
N1: Šta vam je rekla, da li je shvatila da je pogriješila?
Berbić: “Svjesna je, samo što su postali svjesni sada u ovoj situaciji kada više nema tih izlaza. Ne mogu to riječima opisati, to je neki osjećaj koji čovjek damo u sebi osjeti i koji ne može izreći da ga neko razumije. Šta da kažem za djecu. Sa ovom trojicom malaca sam se igrao ovdje, i eto, od 2013. se više ne igram, a nadam se da ćemo se opet poigrati”.

Procjene su da se u drugom – kampu Roj u Siriji nalazi 31 državljanin Bosne i Hercegovine. Tu su i tri bh. državljanke sa devetoro djece koje su ranije uputile apel za povratak u BiH. Jedna od njih je i sestra Aleme Dolamić koja se, prije više od godinu, obratila nadležnima. Krajem februara u državnom ministarstvu spoljnih poslova održan je posljednji sastanak sa članovima njihovih porodica, a radi se na kompletiranju ličnih podataka.

“Apeluju jer su na izmaku snage. Sestra je strašno i ozbiljno bolesna. Nadam se da će uskoro doći u BiH da joj se pruži pomoć i da će država preuzeti odgovornost da im obezbjedi liječenje i sve ostalo što im zakonom pripada”, kazala je Alema Dolamić u februaru 2019.

Vrše se provjere – i dalje poručuju nadležni.

“O tome sada ne mogu vremenski govoriti. Onog momenta kada utvrdimo činjenice vezane za identitet i državljanstvo tek onda možemo govoriti o eventualnoj mogućnosti njihovog prihvata ovdje u Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Osim Ibre Ćufurovića i Armina Čurta koji se nalaze u zatvorskom dijelu kampa Roj, potvrđeno je da se vrši identifikacija i proces provjera drugih boraca tzv. Islamske države, porijeklom iz BiH, koji bi potom mogli biti izručeni Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79