Eldin Hodžić likvidirao svoju suprugu Almu Kadić. Sljedećih 35 godina će provesti iza rešetaka

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, danas je izreklo prvostepenu presudu kojom je Eldin Hodžić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina zbog počinjenog teškog slučaja nasilja u porodici kojom prilikom je likvidirao suprugu Almu Kadić.

Riječ je o jednoj od najvećih kazni ovog suda koja je izrečena za krivično djelo nasilja u porodici.

Osim za ovo krivično djelo Hodžić je osuđen i za ugrožavanje sigurnosti te krivično djelo kažnjivo po Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije KS (neovlašteno posjedovanje oružja), javlja Avaz.

Hodžić je 4. jula 2021. godine u poslijepodnevnim satima hicem iz pištolja brutalno ubio suprugu Almu Kadić. Alma je ubijena ispred kuće koju su koristili njeni roditelja u Boljakovom Potoku. Nakon nasrtaja na njenu majku i prijetnji oca, Hodžić je Almi zadao nekoliko udaraca, zatim je pištoljem udarao po glavi, a potom joj je pucao u potiljak.

Na tijelu nastradale pronađeno je 18 povreda od čega su dva udarca pištoljem po glavi. Hodžić se pravdao da je pištolj slučajno opalio, ali je dokazano da joj je bezobzirno pucao u potiljak.

Eldin Hodžić je već nakon trećeg mjeseca od vječanja u januaru 2017. godine počeo sa psihičkim i fizičkim zlostavljanjem supruge koja se na kraju s djetetom odvojila od njega i otišla roditeljima. U policiji i Centrima za socijalni rad postoje brojne prijave koje je podnosila protiv svog supruga, zbog čega je njemu dva puta Općinski sud izricao mjere zabrane približavanja, praćenja i kontaktiranja supruge, a i novčano je kažnjen.

On se na sve to oglušio i nastavio sa uhođenjem u zlostavljanjenjem sve do 4. jula 2021., kada ju je usmrtio.

Vijeće je Hodžiću produžilo mjeru pritvora, a oštećene uputio na parnicu. Izrečena je i mjera oduzimanja pištolja, kalibra 7,65 milmetara, za koji nije imao dozvolu, kao i okvira i 25 metaka. Pištolj je pronađen u njegovom vozilu.

Sutkinja Indira Jahić , nakon što je u obrazloženju presude ponovila hronologiju zlostavljanja koje je trpila nastradala žena, kazala je da će se spomenutom kaznom postići specijalna i generalna prevencija, pa i društvena osuda počinjenja ovakvih krivičnih djela. Presuda bi trebala da utječe na svijest građana i upozori da niko ne može drugom oduzeti život i da postoji Zakon kojim se to oštro kažnjava.

Jahić je kazala da Hodžić na suđenju nije izrazio stvarno kajanje osim verbalnog izvinjenja.

Vještaci su utvrdili da Hodžić nije izražavao ni empatiju prema svom djetetu, te da je kod njega bila izražena patološka ljubomora, sumnjičavost i paranoidnost.

S druge strane, istakla je sutkinja Jahić, majka i brat nastradale iskazali su ljudskost, te su dozvolili majci optuženog viđanje s djevojčicom koja je u vrijeme ubistva imala nepunih pet godina.

Optužnicu u ovom predmetu zastupala je kantonalna tužiteljica Šejla Herceglija. Stranke mogu podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79