Električari osumnjičeni da su prisvojili 60.000 KM

Policija je prijavila trojicu Prijedorčana zbog sumnje da su kao radnici prijedorske “Elektrodistribucije” to preduzeće oštetili za oko 60.000 maraka.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnesen protiv sada već bivših radnika Predraga K. (43), Vlade S. (45) i Radivoja Z. (43).

Sva trojica su prijavljena za zloupotrebu službenog položaja, s tim što Predraga K. terete i za falsifikovanje službene isprave.

Uz navođenje njegovih inicijala, iz prijedorske policije juče je saopšteno da Predraga K. terete da je od 2011. do 2014. godine tokom priključenja novih potrošača na elektroenergetsku mrežu, i pored obaveze da se priključna taksa uplaćuje putem banke, od potrošača zahtijevao i uzimao novac u gotovini.

“Taj novac nije uplaćivao na račun preduzeća, već je isti protivpravno zadržavao za sebe”, rekli su iz policije.

Predraga takođe terete da je bez znanja i saglasnosti nadležnih u preduzeću samoinicijativno priključivao potrošače na elektroenergetsku mrežu, sačinjavajući pri tome zapisnike u koje nije unosio bitne podatke, a koje je zatim predavao u preduzeće.

“On je takođe u elektronsku bazu podataka preduzeća unosio neistinite podatke, te nezakonito prijavljivao i odjavljivao potrošače u elektronskom sistemu”, rekli su iz policije.

Tako je Predrag, kako se sumnja, preduzeće oštetio za 48.165 KM, odnosno taj novac protivpravno uzeo sebi.

I njegovu dvojicu kolega sumnjiče da su se o zakon ogriješili pri priključivanju novih korisnika na elektroenergetsku mrežu.

“Njih takođe terete da su 2016. i prošle godine tokom priključenja novih potrošača na elektroenergetsku mrežu od potrošača uzimali novac u gotovini, te pare nisu uplaćivali na račun preduzeća, već su ga protivpravno zadržali za sebe”, kazali su iz PU Prijedor.

Vladu S. i Radivoja Z. terete da su na taj način oštetili firmu za 11.771 KM, odnosno tu cifru uzeli za sebe.
Podijeljeni im otkazi

Iz “Elektrokrajine” su juče saopštili da su ova krivična djela otkrivena internom kontrolom u Radnoj jedinici “Elektrodistribucija” Prijedor, te zadokumentovana i prijavljena MUP-u RS.

“Preduzeće je nad svim radnicima obuhvaćenim ovim izvještajem MUP-a RS sprovelo disciplinske postupke nakon kojih su im uručeni otkazi ugovora o radu zbog teških povreda radnih dužnosti. P.K. je otkaz ugovora o radu uručen 25. septembra 2014. godine, dok su V.S. i R.Z. otkaz dobili 12. maja prošle godine”, napominju iz “Elektrokrajine”.

Kako dodaju, ovi slučajevi potvrđuju da je “Elektrokrajina” posvećena razotkrivanju nezakonitih radnji i podnošenju prijava protiv svih zaposlenih za koje se internim kontrolama posumnja da su počinili krivično djelo na štetu preduzeća odnosno kupaca.

 

 

Crna hronika/Nezavisne

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79