Električni romobili: Ne znamo ni šta su ta vozila

Električni romobili smatraju se idealnim prijevoznim sredstvom za izbjegavanje gužvi u saobraćaju. Njihova upotreba se zagovara i zbog određenog doprinosa zaštiti životne sredine.

Građani ih, stoga, sve više kupuju, a upravo zato što su sve prisutniji na ulici, zemlje u Evropi su ih, prije svega, kategorizirale te odredile neka pravila ponašanja u saobraćaju.

Ako bi bili mopedi, morali bi na biciklističku

No, ne i u Bosni i Hercegovini, gdje se dalje od inicijative, i to nevladinog sektora, nije otišlo. U našoj zemlji još nije zabranjeno romobilom brzinom od 30 na sat upasti među pješake.

– Za sada ova vozila nemaju kategorizaciju i ne možemo reći ni šta su ta vozila – kažu iz Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, koje je i predložilo da se električni romobili uvedu u zakon, jer su sve prisutniji u BiH i taj trend će se nastaviti.

Navode da u Zakonu o sigurnosti saobraćaja na cestama BiH upotreba električnih romobila nije definirana, ali da se, prema mišljenju saobraćajnih stručnjaka, mogu svrstati pod kategoriju mopeda. Ako bi se svrstali u tu kategoriju, vozači bi bili dužni koristiti biciklističku stazu ukoliko ona postoji, a morali bi biti i stariji od 14 godina i trebali bi potvrdu nadležne policije o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja.

– Zaista postoji potreba da se električni romobili uvedu u zakon, da se zna u šta spadaju, kuda se mogu kretati, koja je oprema potrebna onome ko ih vozi, da li je to kaciga, prsluk. A i onima koji ih koriste, bit će drago da se to uradi – kazao je Osman Lindov, stručnjak iz oblasti saobraćaja i predsjednik Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH.

Koliko tačno romobila postoji u našoj zemlji, nisu nam mogli reći ni u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, jer je u pitanju novija roba i nije je jednostavno tarifirati, što govori i koliko je potrebno da električni romobili budu definirani.
Podaci u kilogramima, uvoz veći

Od UIO-a smo dobili podatke o uvozu mopeda, bicikala i sličnih vozila sa pomoćnim motorom, ali ne u količini nego u kilogramima. No, i iz tog podatka je vidljivo da je uvoz električnih vozila, uključujući romobile, pet puta veći u ovoj nego u prošloj godini, što govori o njihovoj sve većoj popularnosti.

Mogu se naći preko PIK-a za 890 KM, na veb-šopovima ih nude i za 800 KM na rate, ali ih ima i za 5.200 maraka.

Francuska: Zabrana na autocestama

Francuska je nedavno zakonski uredila korištenje električnih romobila i sličnih naprava tako što je uvela zabranu vožnje na pješačkim stazama, autocestama i seoskim cestama.

Definirani su kao lične motorizirane pokretne naprave i ograničena im je brzina kretanja na 25 kilometara na sat. Predviđeno je da se koriste na biciklističkim stazama. Minimalna dobna granica za vozače je 12 godina.

Njemačka: Problemi s pijanim vozačima

U Njemačkoj je zabranjeno voziti romobil po trotoaru. Vozač mora biti stariji od 14 godina, a ograničenje brzine je 20 na sat. No, dosta se građana žalilo na problem lošeg parkiranja.

Električni romobili u ovoj zemlji su ozakonjeni u junu, a policija u Berlinu je u prva tri mjeseca nakon legalizacije zabilježila 74 nezgode u kojima su učestvovali električni romobili. U čak 65 posto slučajeva pokrenuta je istraga zbog sumnje na vožnju u pijanom stanju.

Hrvatska: Svrstan među pješake

U Hrvatskoj za vožnju romobila nije potrebno imati vozačku dozvolu, kacigu, ni reflektirajući prsluk. Mediji su u aprilu izvijestili da ga je Ustavni sud u Hrvatskoj odlučio svrstati među pješake, što znači da se može voziti po trotoaru, prenosi Avaz.

-Svrha grupe nije ometanje rada policije, već je grupa informativnog karaktera i pomaže vozačima da prije svega izbjegnu neprijatne situacije i gužve, navode iz Crne hronike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79