Elektroprivreda 228 miliona avansa preinačila u pozajmice rudnicima

Sve ukazuje da se iz Elektroprivrede sada “posipaju pepelom po glavi”, odnosno traže krivca u rudnicima za ono što neminovno slijedi, otpuštanje najmanje 1500 zaposlenih te zatvaranje pojedinih rudnika

Prije nekoliko dana direktori svih rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH pozvani su kako bi potpisali ugovore kojima će avansne isplate za ugalj sada sloviti kao pozajmice od EPBiH. Istovremeno su morali priložiti i bjanko mjenice kao garanciju da će rate pozajmica biti uredno isplaćivane, piše Žurnal.

Elektroprivreda BiH je rudnicima avansno platila 228 miliona maraka za ugalj koji još nije isporučen.

Zaključno sa 30.04.2021.godine, avansna dugovanja Rudnika Kreka prema JP Elektroprivreda BiH iznose 144,3 miliona, RMU Zenica 45 miliona, RMU Breza 13,4 miliona, 12 miliona RMU Abid Lolić, RMU Đurđevik 9 miliona i RMU Kakanj 4,6 miliona KM. Ugovori su zaključeni na osnovu odluka organa Društva i jedna su od mjera finansijske konsolidacije rudnika”, saopšteno je iz EP BiH.

Elektroprivreda BiH o je tako indirektno potvrdila opravdanost primjedbi koje je u obrazloženju ostavke u Odboru za reviziju ovoj javnog preduzeća naveo dr. Haris Jahić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Kako je Žurnal pisao, on i još jedan član Odbora, Fikreta Bešović, ostavke su podnijeli prije pola godine. Data je naznaka da se izvještaji „friziraju“ kako bi se skrila slika lošeg finansijskog poslovanja te da su revizije formalnost.

Pozicija koja se računovodstveno problematizira kod svih revizora jesu avansi firmama kćerkama. Svjesno izbjegavanje obračuna amortizacije kod pojedinih firmi kćerki da bi se umanjio negativni finansijski rezultat i slični postupci „kreativnog“ računovodstva ne doprinose fer i korektnom finansijskom izvještavanju“, napisao je tada pored ostalog Jahić.

Sve ukazuje da se iz Elektroprivrede sada “posipaju pepelom po glavi”, odnosno traže krivca u rudnicima za ono što neminovno slijedi, otpuštanje najmanje 1500 zaposlenih te zatvaranje pojedinih rudnika. Pitanje je samo hoće li se na to odvažiti prije ili nakon općih izbora 2022. godine.

Nakon što je objelodanjeno da su ukupna dugovanja rudnika po svim osnovama više od 920 miliona, da gotovo nema efekta od uloženih 312 miliona od 2009. do 2020. godine, iz Elektroprivrede isključivog krivca traže u upravama rudnika kao da nisu istim upravljali putem koncerna!?

Strahu od odgovornosti doprinijelo je i nekoliko aktuelnih istraga o načinu nabavljanja opreme u kojima su učestovovali iz nadležni iz Koncerna, a dio toga je Žurnal nedavno objavio.

“Ekonomska održivost nije obezbjeđena. Efekti ulaganja u rudnike su nažalost skoro pa neznatni. Izostao je i domaćinski odnos prema nabavljenoj opremi koja je u velikoj mjeri devastirana i uništena što je dovelo do masovnog angažmana opreme lokalnih firmi ali i do pokretanja istraga nadležnih istražnih organa”, priznaju u svom saopštenju iz Elektroprivrede BiH.

Pretvorba avansnih uplata u pozajmice, koje su planom otplate tako pretvorene u svojevrsni kredit rudnicima, pored elegantnog uklanjanja “mrlja” iz svojih finanjskih izvještaja o poslovanju, jeste i još jedan pokušaj odgađanja neumitnog bolnog procesa za uposlene u rudnicima, a može biti i način da se putem aktiviranja mjenica u pojedinim bude ubrzan stečajni postupak.

S druge strane, mira u kući radi, sa rudarskim sindikatima dogovoren je nastavak investicionih ulaganja u visini od 130 miliona. Isto toliko novca treba samo za zbrinjavanje viška uposlenih i izmirivanje obaveza za penzionisanje radnika u rudnicima Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica i Abid Lolić – Bila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79