Elektroprivreda BiH: Pretpostavljamo da ćemo vam dići cijenu za 10 posto

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine se oglasila o mogućem poskupljenju struje.

U svom planu 2024-2026. naveli su pretpostavku povećanja cijene za prosječno 10 posto od 1. juna.

“Odluka o promjeni cijene električne energije za kupce koji nisu samostalno izabrali snabdjevača već se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja, a što uključuje i kupce iz kategorije domaćinstva, u nadležnosti je Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK)”, naveli su iz Elektroprivede BiH.

Također, naglašavaju da se mora uspostaviti pozitivno poslovanje ove kompanije a preduslov za to je poskupljenje cijena električne energije.

“JP Elektroprivreda BiH prema FERK-u do sada nije uputila zahtjev za promjenu cijene električne energije za kupce koji se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja. Međutim, da bi se prije svega osigurala energetska stabilnost, potrebno je osigurati pozitivno poslovanje JP Elektroprivreda BiH. U tom kontekstu, Prijedlog Plana poslovanja 2024-2026. godina, predviđa pokretanje tarifnog postupka u 2024. godini”, naveli su.

Gubitak ove kompanije u 2023. godini je bio rekordan u iznosu od čak 140 miliona KM.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79