Elektroprivreda BiH u Tuzli osniva novu kompaniju!

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uskoro će u Tuzli osnovati novu kompaniju, koja će zapošljavati 330 radnika. Kako je potvrđeno za Klix.ba, početni kapital iznosi 20 miliona KM, a projekcije godišnje dobiti su okvirno 30 miliona maraka.

Elektroprivreda BiH u aprilu 2020. godine usvojila je program restruktuiranja rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna, a to, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje novih kompanija pod grupacijom državnog javnog preduzeća. U ovim kompanijama, plan je da se zbrine višak radnika koji su evidentirani u programu restruktuiranja, a riječ je o njih skoro hiljadu.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija u razgovoru za Klix.ba kaže da je planom, između ostalog, predviđeno da novoosnovane kompanije u svom fokusu djelovanja imaju sve one pomoćne djelatnosti koje su danas prilično neefikasno organizovane u rudnicima usljed nedostatka finansijskog i kadrovskog kapaciteta. Na ovakav način stvorit će se zdravi dio Elektroprivrede BiH, omogućavajući jednostavnije obavljanje usluga unutar tog javnog preduzeća.

“Dakle, u okviru jednog zavisnog društva želimo osnovati kompaniju koja će biti popunjena uposlenicima rudnika, čineći respektabilan tim ljudi koji će se moći uhvatiti ukoštac sa svim problemima kada je u pitanju održavanje glavne i pomoćne opreme i mehanizacije u rudnicima. Pomoćne djelatnosti se odnose na strateška održavanja glavne i pomoćne rudarske opreme, odnosno revitalizacije, rekonstrukcije i sanacije pojedinih dijelova opreme”, pojašnjava nam Andelija.

S ciljem servisa i pružanja usluga za potrebe sedam rudnika, 26. aprila ove godine na sjednici Skupštine Elektroprivrede BiH trebala bi biti osnovana kompanija MiOD d. o. o. Tuzla. Puni naziv kompanije je Mehanizacija i održavanje, što će biti i njena osnovna djelatnost. Imat će tri pogona, odnosno pogon održavanja Tuzla, pogon održavanja Kakanj i pogon mehanizacije.

“Ta kompanija će biti sektorski ugovorni organ, a rudnici će od nje moći direktno nabavljati usluge, radove i robe, što je propisano Zakonom o javnim nabavkama. Rizik te kompanije eventualno mogu biti još uvijek nezdravi rudnici te plaćanje obaveza koje će oni imati, ali to ćemo kroz vrijeme uređivati”, ističe Andelija za Klix.ba.

Milionski prihodi

Osnivanje MiOD-a vrši se sa početnim kapitalom od 20 miliona KM te dijelom opreme koja se već nalazi u Elektroprivredi BiH, odnosno dvije termoelektrane i pet distrubutivnih podružnica. Andelija nam kaže da će sjedište firme biti u direkciji Rudnika uglja Kreka u Tuzli na način zakupa slobodnih prostorija, a početak rada uvjetuje i ishodovanje određenog broja licenci.

“Na osnovu početnog osnivačkog kapitala će također biti nabavljena određena nedostajuća oprema. S druge strane, predviđeni godišnji priod je okvirno 30 miliona maraka, s tendencijom da on raste do 50 miliona KM u narednim godinama”, dodaje direktor Elektroprivrede BiH.

Popunjavanje radnih mjesta vršit će se u skladu s internim aktima, a konkursi će biti upućivani prema svim zavisnim društvima koji djeluju u sastavu Elektroprivrede BiH.

“Prema elaboratu koji smo uradili, broj uposlenih je okvirno 330 osoba, a radna mjesta će se popuniti isključivo zaposlenicima iz postojećih sedam rudnika. Svima koji su zainteresirani ćemo ponuditi da pređu u to zavisno društvo. Međutim, nažalost imamo priličan otpor kod sindikata da se nova zavisna društva osnivaju. Ali, smatramo da je to jedini spas za rudnike jer oni moraju sići na broj uposlenih koji je ekonomsko-finansijski održiv i sposoban za dalje razvijanje”, kaže Andelija, istaknuvši da je u svih sedam rudnika u sastavu koncerna trenutno zaposleno 6.700 radnika.

MiOD d. o. o. Tuzla shodno prirodi poslova koje će obavljati ne predstavlja konkurenciju kompaniji TTU Energetik koja je osnovana 2017. godine, nakon što su Elektroprivreda BiH i RMU Banovići kupili imovinu nekadašnje Tvornice transportnih uređaja u stečaju. Većinski vlasnik firme koja je nastala na temeljima TTU-a je Elektroprivreda BiH u iznosu od 80 posto, dok je preostalih 20 posto pripalo RMU Banovići.

“TTU Energetik je zadužen za transportne sisteme, odnosno njihovu izgradnju, zatim izradu i remont reduktora, trakastih sistema, drobilica i slično. Mi smo mislili TTU Energetik proširiti i povećati broj zaposlenih na 500, kako ne bismo osnivali novu kompaniju, međutim, on je u posljednje tri ili četiri godine gro svojih prihoda ostvarivao izvan koncerna na tržištu, a to u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama znači da više nije sektorski ugovorni organ već se mora javljati na tendere Elektrorpivrede BiH, što je prilično težak posao”, pojašnjava Andelija.

Elektroprivredina kompanija u Kaknju još nije počela s radom

Inače, MiOD je druga kompanija koju Elektroprivreda BiH osniva kao društvo u njihovom 100-postotnom vlasništvu. Kao što je poznato, prije pola godine formirana je kompanija GEOLP u Kaknju za geoistraživanja, ispitivanje kvalitete uglja, zaštitu u rudnicima i druge poslove. Međutim, firma još nije počela s radom zbog nedostatka zaposlenih. Od planiranih 150 radnih mjesta dosad je popunjeno njih svega sedam uz direktora.

“Ovdje imamo opet protivljenje sindikata i stalno lobiranje među uposlenima da ne prelaze u tu kompaniju. Oni se protive svakoj vrsti reorganizacije pa evo i ovoj koja je pozitivna i dobra priča. Mi smo donijeli izmijenjene akte GEOLP-a, već su raspisani interni konkursi u svih sedam rudnika i tražimo da se uposlenici dobrovoljno prijave. Vjerujemo da će ova kompanija imati veće i zagarantovane plate nego što su u rudnicima”, naglasio je Andelija, istaknuvši da je budućnost ove kompanije upravo u geoistražnim radovima sa kojima se do danas u BiH nije bavila nijedna registrovana firma.

Restruktuiranje nema alternativu zbog čega Andelija na kraju kaže da se mora biti odvažan i hrabar, uz povjerenje sa svih strana jer samo se na takav način može osigurati perspektivnost rudnika koji su trenutno u lošoj poziciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79