Elektroprivreda BiH: Više od 250 miliona maraka za ulaganja u rudnike

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) je na osnovu odluka organa društva obezbijedilo 125 miliona maraka (oko 62,5 miliona eura) za zbrinjavanje viška zaposlenih i izmirivanje obaveza za penzionisanje radnika u rudnicima Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica i Abid Lolić.

Istom odlukom obezbjeđeno je i 130 miliona maraka (oko 65 miliona eura), za nastavak investicionih ulaganja.

Time su ispunjene obaveze EPBiH iz Sporazuma od 19. maja 2021. godine, potpisanog sa Sindikatom radnika rudnika u Federaciji BiH (FBiH) o nastavku restrukturiranja rudnika, koje su se odnosile na osiguranje finansijskih sredstava.

Prema Sporazumu, koji su postigli predstavnici Sindikata rudnika i Ministarstva energije i rudarstva bosanskohercegovačkog entiteta FBiH, do kraja 2021. godine 419 radnika moći će ostvariti svoje pravo na penziju.

U skladu sa Sporazumom, EPBiH je pripremila i novi Pravilnik o radu i radnom učinku u kojima se utvrđuju značajne promjene i pomaci u vrednovanju i nagrađivanju rada. Navedeni pravilnici su ponuđeni Sindikatu radnika rudnika u FBiH na konsultacije.

Stav po prijedlogu Sindikat radnika rudnika FBiH trebalo bi da dostavi do 10. juna ove godine, čime bi se mogao nastaviti započeti proces restrukturiranja rudnika u Koncernu.

EPBiH je od 2009. do 2020. godine u modernizaciju rudnika uložila 312 miliona maraka (160 miliona eura), no i pored toga stanje u sedam rudnika koji posluju u okviru koncerna EPBiH je daleko od očekivanog, saopšteno je iz EPBiH 10. maja.

U navedenom razdoblju broj uposlenih u rudnicima smanjen je sa 10.460 na 7.519 osoba, izvršeno je ujednačavanje naknada za topli obrok i regres na nivou koncerna EPBiH, prosječna plata povećana je sa oko 800 maraka (oko 400 eura) na 1.200 maraka (oko 600 eura), navode iz EPBiH.

Uprkos ulaganjima nije postignuta ekonomska održivost rudnika.

Dugovanja rudnika po svim osnovama iznose više od 920 miliona maraka (oko 460 miliona eura), a ukupni gubitak u 2020. godini je bio 79 miliona maraka (oko 39,5 miliona eura).

EPBiH je u aprilu 2020. godine pokrenula proces reorganizacije koji bi trebalo da osigura osnove za ekonomski održivo poslovanje i rad rudnika u periodu energetske tranzicije zasnovane na dekarbonizaciji, odnosno, prestanku korištenja uglja za proizvodnju struje i postepenom zatvaranju termoelektrana i rudnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79