Elektroprivreda BiH za 11 miliona KM nabavlja ugalj od firme Vuka Hamovića

Odluku o dodjeli ugovora u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja za nabavku uglja asortimana Lignita iz EFT RiT Stanari za potrebe Termoelektrane Tuzla vrijedan 11.344.000 KM bez PDV-a Elektroprivreda BiH donijela je 13-tog avgusta

Sindikalnoj organizaciji Rudnika uglja Kreka rješenjem Općinskog suda u Tuzli 11-tog avgusta određena je privremena mjera osiguranja i zabranjeno provođenje i organizovanje štrajka. Ovu mjeru Općinskom sudu predložio je v.d. direktora Rudnika Husein Trumić.

Dva dana kasnije, 13-tog avgusta, Rudnik Kreka poslao je 111 radnika na prekid rada. Iz sindikalnih organizacija Rudnika žalili su se na odluku suda i upozorili da će ukoliko sud ne ukine ove mjere i Uprava rudnika ne povuče odluku o slanju 111 radnika na čekanje organizovati novu Husinsku bunu, piše Žurnal.info.

“Svih sedam rudnika u sastavu koncerna ide na prosteste, e to je Husinska buna. Odgovorno tvrdim kao prvi čovjek ovog sindikata znači svih sedam rudnika, svi rudari na jednom mjestu da se jednom završi agonija oko rudnika” rekao je za medije Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata RMU Kreka.

I dok iz sindikata rudara najavljuju proteste svih sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH ugalj u vrijednosti više od 11 miliona maraka nabavlja od EFT – Rudnika i Termoelektrane Stanari čiji je vlasnik preko EFT International Investments Holdings Limited Vuk Hamović.

Poziva za učešće u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja za nabavku uglja asortimana Lignit iz EFT RiTE Stanari za potrebe Termoelektrane Tuzla u 2021. godini Elektroprivreda BiH objavila je 11-tog avgusta. Isti dan kada je Općinski sud u Tuzli zabranio održavanje štrajka rudarima Kreke.

Poziv na pregovarački postupak

Odluku o dodjeli ugovora u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja za nabavku uglja asortimana Lignita iz EFT RiT Stanari za potrebe Termoelektrane Tuzla vrijedan 11.344.000 KM bez PDV-a Elektroprivreda BiH donijela je 13-tog avgusta.

“Ugovor za nabavku uglja asortimana Lignita iz EFT RiT Stanari za potrebe TE Tuzla, po okončanom pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci broj: 2000033220, dodjeljuje se ponuđaču: EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari.. U predmetnom pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci, ponudu je u utvrđenom roku dostavio sljedeći ponuđač: EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari. Komisija za javne nabavke izvršila je otvaranje, pregled i ocjenu primljene ponude i utvrdila daje konačna ponuda navedenog ponuđača, u iznosu od 11.344.000,00 KM (bez uračunatog PDV-a), prihvatljiva za ovaj ugovorni organ”, navedeno je u odluci Elektroprivrede BiH.

Odluka o dodjeli ugovora EFT-RiTE Stanari

Žurnal je već ranije pisao o ovoj ali i drugim firmama u vlasništvu Vuka Hamovića koja je zahvaljući povlaštenom položaju za deceniju poslovanja i iskorištavanja prirodnih resursa u Republici Srpskoj ostvarila prihod od oko milijardu maraka.

Osim sa javnim preduzećima i institucijama u Republici Srpskoj EFT-RiTE Stanari i ranije je poslovala sa Elektroprivredom BiH.

Prema dostupnim podacima od decembra 2012. do februara 2016. godine EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari dobili su poslove vrijedne više od 45 miliona maraka od Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH za nabavku uglja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79