Elektroprivreda HZ HB podijelila 2,5 miliona maraka klubovima Zrinjski i Široki

Da bi tek prikrili direktnu podjelu javnog novca, “Zrinjski” i “Široki” javljali su se u konzorcijumima sa firmama “Interagent” iz Mostara i “Amadis” iz Širokog Brijega.

Pišu: Žana Gauk i Dino Cviko

“Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” voli da kaže kako budžetski novac troši transparentno i kako građanima pravda svaku potrošenu marku. Tako raspiše tender za reklamiranje, iskoristi otvoreni postupak, ali pozamašne cifre namjesti fudbalskim klubovima “Zrinjski” i “Široki Brijeg”. Od 2014. do danas podijeljeno im je ukupno 2.470.000 KM. Za drugi ovogodišnji tender od 234.000 KM očekuje se, praksa je, ponuda “Zrinjskog”. 

U tender-derbijima unaprijed se zna pobjednik. Javno preduzeće, koje finansiraju poreski obveznici u Bosni i Hercegovini, njihov novac namijeni isključivo klubovima s područja Mostara, odnosno Širokog Brijega. Klubovi se ne otimaju, prvo jedan pošalje ponudu i čeka poziv. Potom se procedura ponavlja i za drugi.

Namješteni ugovor traje 12 mjeseci pa se kompletan postupak ponavlja.

Elektroprivreda HZHB tender reklamiranje

Tražene zahtjeve iz tenderske dokumentacije može ispuniti isključivo HŠK “Zrinjski”

 

“Sva plaćanja po ugovoru izvršiti će se temeljem ispostavljene fakture, ovjerene od strane ovlaštene osobe ugovornog tijela, u roku od najviše 30 dana od dana ispostavljanja fakture”, napominju u “Elektroprivredi”, a onda, tek načelno dodaju:

“U svrhu dokazivanja profesionalne sposobnosti ponuditelji trebaju uz ponudu dostaviti dokaz o registraciji u odgovarajućem profesionalnom ili drugom registru u zemlji u kojoj su registrirani ili da osiguraju posebnu izjavu ili potvrdu nadležnog tijelakojom se dokazuje njihovo pravo na obavljanje profesionalne djelatnosti, koja je u svezi s predmetom nabave.”

“Zrinjskom” je 23. juni rok za dostavljanje ponude, identične onoj iz prošlih godina. “Široki” je “svojih” 234.000 KM dobio ugovorom od 22. aprila ove godine.

Koliko traju ova namještanja, toliko čitamo i upozorenja na koja nadležna tužilaštva uopšte ne reaguju. Prošle godine, kod identične nabavke “Elektroprivrede HZ HB”, Mervan Miraščija iz Fonda “Otvoreno društvo” za Žurnal je rekao:

„Minimalni zahtjevi za predmetne nabavke su tako postavljeni da se unaprijed zna da ih na cijelom svijetu mogu zadovoljiti samo HŠK ‘Zrinjski’ Mostar i NK ‘Široki Brijeg’. Veoma problematično u predmetnim nabavkama jeda se one ponavljaju iz godine u godinu, jer smo identične nabavke imali i 2019. i 2018. i 2017. i 2016. i 2015. godine. Takođe, krajnje je problematično i da nema nikakve reakcije nadležnih nadzornih organa i pravosudnih institucija za navedeni utrošak minimalno 2,1 miliona KM“.

No, kako nema reakcije, tako nema ni prepreke. Jer, nije je bilo ni kada je postojala zabrana da udruženja građana, što fudbalski klubovi svakako jesu, učestvuju kao ponuđači na tenderima. Da bi tek prikrili direktnu podjelu javnog novca, “Zrinjski” i “Široki” javljali su se u konzorcijumima sa firmama “Interagent” iz Mostara i “Amadis” iz Širokog Brijega.

Zanimljivo, prošle godine “Zrinjski” je nastupio sa „Interagentom“, dok je tender za reklamiranje društva putem nogometnog kluba s područja grada Širokog Brijega poništen jer „nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku“. Zašto se iz NK „Široki Brijeg” nisu javili na namijenjeni im tender, nije poznato, jer iz ovog kluba nikada nisu odgovorili na upit Žurnala.

“Zrinjski” je 2014. godine dobio – 117.000 KM, godinu kasnije cifra se penje na 234.000 KM, 2017, 2018, 2019. i 2020. na račun kluba slijevalo se, takođe, po 234.000 KM.

“Široki” je iste 2014. dobio – 117.000 KM, a zatim 2016, 2017, 2018, 2019. i 2021. po 234.000 KM. Iako sponzor, “Elektroprivreda HZ HB” kupovala je i ulaznice pa je 2016. godine za te namjene dato još 1.000 KM.

Sud BiH nedavno je presudio u korist udruženja građana pa “Elektroprivredi HZ HB” put do dijeljenja novca unaprijed odabranim fudbalskim klubovima sada je dobro utaban.

 

ZANIMLJIVOSTI MIMO FUDBALSKIH TERENA

 

Kako je Žurnal pisao prošle godine, vlasnik kompanije „Interagent“ je Danko Šulenta, istovremeno i zamjenik predsjednika HŠK „Zrinjski“. Nezvanično, u fudbalskim krugovima poznat je kao „alfa i omega“ mostarskog kluba. Njegova firma ne bavi se reklamiranjem, već špediterskim uslugama.

U “Zrinjskom” nisu imali problem da prizanaju tender dilove. Posljednjih godina na tendere su se javljali kao član grupe ponuđača sa „Interagentom“ jer je “tumačenjem Agencije za javne nabavke BiH definirano da udruge građana, fondacije i sl. ne mogu biti registrirani kao dobavljači u Agenciji za javne nabavke BiH“. “Interagent” su koristili samo za preuzimanje tenderske dokumentacije, dok je preuzimanje novca išlo direktno.

“Elektroprivreda HZ HB” novinarima Žurnala nije odgovarala na upite niti razjasnila, istini za volju, vrlo jasan tenderski kriminal. Ipak, odluke ovog javnog preduzeća u Bosni i Hercegovini nisu nikakva vijest – javno preduzeće je pod direktnom kontrolom HDZ-a BiH i Dragana Čovića. Stranački ljudi rukovode klubovima iz Mostara i Širokog Brijega. Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je ujedno i predsjednik Upravnog odbora u HŠK „Zrinjski“, dok je dugogodišnji gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević istovremeno i predsjednik Upravnog odbora istoimenog kluba.

(zurnal.info)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79