Elektroprivreda HZHB ima 572 vozila u svom posjedu, godišnje na topli obrok daju 8,6 miliona KM

Vlada Federacije BiH u većinskom vlasništvu ima dvije elektroprivrede. Dok “Elektroprivreda BiH” ostvaruje višemilionski rast u posljednjih godinu, JP „Elektroprivreda HZHB“ dobila je negativnu ocjenu Ureda za reviziju FBiH, jer, kako se u izvještaju navodi, finansijski izvještaji ne prikazuju istinito i fer stanje u kompaniji.

Teret kapitala

Revizori su posebno istakli ispravke vrijednosti potraživanja, evidentirane direktno na teret kapitala u 2020. godini u iznosu od 99.192.526 KM. Još se navodi kako su naknade zaposlenima, koje se odnose na topli obrok, regres i naknade za vjerske praznike, isplaćene značajno iznad porezno dopustivih iznosa propisanih Zakonom o porezu na dohodak, što je imalo direktan utjecaj na ostvarene gubitke iz poslovnih aktivnosti.

Oko 18,5 miliona maraka je ukupno utrošeno na troškove primanja i naknade zaposlenih, ne ubrajajući troškove plaće. Samo na topli obrok trošeno je 8,6 miliona KM, a na troškove prijevoza i godišnje odmore 4,6 miliona KM.

– Koeficijent tekuće likvidnosti na 31. 12. 2020. godine bio je 0,95, što ukazuje na to da Društvo tekućim sredstvima nije u mogućnosti pravovremeno izmirivati dospjele novčane obaveze. Za izmirenje obaveza prema dobavljačima u 2019. godini Društvo se zadužilo dugoročnim kreditom od 65.000.000 KM. Tokom 2020. ostvaren je značajan pad poslovnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, što je rezultiralo gubitkom od poslovnih aktivnosti, dok su troškovi plaća i ostalih ličnih primanja ostvareni u većem iznosu – navodi se u izvještaju.

Najveći trošak

U svom voznom parku kompanija posjeduje 572 vozila, a ujedno je institucija s najvećim troškovima.

– Na poziciji nekretnina, postrojenja i opreme u pripremi na 31. 12. 2020. godine iskazano je 93.583.692 KM. Kako se navodi u revizorskom izvještaju, 2020. aktivirano je samo oko 25 miliona KM. Stoga ne možemo potvrditi efikasnost realizacije projekata – istakli su revizori.

Poslovne aktivnosti

“Elektroprivreda BiH” ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine neto dobit od 45 miliona KM, stoji u finansijskom izvještaju ove kompanije. Zabilježen je rast u odnosu na isti period prošle godine, kada je zarada bila 15 miliona KM. Poslovni prihodi porasli su na 532 miliona KM, u odnosu na 527 miliona iz prvog polugodišta lani. Poslovni rashodi su smanjeni sa 484 na 466 miliona maraka, što je bilo ključno za rast zarade. Dobit od poslovnih aktivnosti porasla je sa 43 na 65 miliona KM.

Nedostaje potpis

Iz Elektroprivrede HZHB rekli su da je Izvještaj potpisan samo od strane generalnog revizora Dževada Nekića, dok nedostaje potpis njegovog zamjenika Dragana Kolobarića.

– Negativno mišljenje je neutemeljeno, jer je Elektroprivreda u skladu sa Zakonom angažirala neovisan revizorski konzorcij koji su dali pozitivno mišljenje. Nedostajanje predviđenog potpisa zamjenika glavnog revizora kontradiktorno je samom sebi te suprotno izvješću neovisnog revizorskog konzorcija, smatramo pristranim i ne utemeljenim. Iznenađeni smo ponašanjem Ureda za reviziju, s obzirom da se upravo od njih očekuje stručnost i nepristranost – kazala je Marija Buntić, rukovoditelj Sektora korporativnih komunkacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79