Elektroprivreda RS prošle godine nabavila 100 litara rakije, 680 boca vina, 150 litara Chivasa,..

Preduzeće “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS) raspisalo je jučer tender za godišnju nabavku robe za potrebe restorana ERS-a u Trebinju i kafe-kuhinje u Banjoj Luci, a među mesom, ribom, sirevima, salatama, sokovima i čajevima „sakrilo“ se i 1.996 boca alkoholnih pića, od viskija do piva.

Nakon pitanja portala “Capital” koji je razlog nabavke stotina boca alkohola, u ERS-u su rekli da je sve greška i da će ispraviti tender.

U ERS-u su procijenili da im u matičnoj kompaniji treba hljeba i peciva u vrijednosti od 6.000 KM, ribe u vrijednosti od 8.000 KM, mesa i suhomesnatih proizvoda u vrijednosti od 19.000 KM, mliječnih proizvoda i jaja u vrijednosti od 11.000 KM i isto toliko voća i povrća.

Pored toga, kolonijalna roba procijenjena je na 23.000 KM, dok najviše novca planiraju da izdvoje za piće i napitke, i to čak 60.000 KM.

Sve ovo su cijene bez PDV-a pa, kada se uračuna porez, jelo i piće za Matično preduzeće ERS, koštat će ukupno 161.460 maraka.

Alkohol je česta stavka među nabavkama roba u preduzećima ERS-a, o čemu su mediji i ranije pisali, a na spisku je i matične kompanije kojom rukovodi Luka Petrović.

U Trebinju najviše planiraju da popiju bijelog vina, i to 380 boca, dok crvenog naručuju nešto manje – 300 boca od 0,75 litara.

Nakon vina, u ERS-u se najviše konzumira rakija pa se kupuje 140 komada viljamovke od 0,70 litara i dodatno 60 litara lozovače.

Imat će na raspolaganju i viski, ukupno 200 boca od po 0,70 litara, i to „Chivas Regal 12“, „Johnnie Walker – Red Label“ i „Ballantine`s“.

Pivo se manje konzumira pa je naručeno svega 100 flašica od 0,33 litra, kao i Jegermeister, kojih će imati 10 komada od 0,70 litara, koliko i gorkog lista. Međutim, tu je i 60 boca travarice iz podruma manastira Tvrdoš.

Sav navedeni alkohol namijenjen je za poslovne prostorije u Trebinju, dok se za kancelarije u Banjoj Luci naručuju dodatne količine vina, piva, rakije, viskija… uz sokove i kafe.

Sve skupa, u Matičnom preduzeću ERS planiraju da popiju 1.596 boca viskija, rakije, vina i drugih alkoholnih pića i 400 boca piva.

Portal “Capital” uputio je u ERS pitanje koji je razlog nabavke stotina boca alkohola za potrebe Matičnog preduzeća i ko ima pravo na konzumaciju alkohola tokom radnog vremena i za koje potrebe se ta vrsta pića koristi.

Nakon što su zatražili odgovor, u ERS-u su “provjeravali” nabavke te utvrdili da je “sve greška”.

“MH „Elektroprivreda Republike Srpske“, Matično preduzeće Trebinje nije planirala nabavku alkoholnih pića u tekućoj godini. Naime, u javnom pozivu za nabavku restoranskih usluga, objavljenom jučer (31. maja 2021. godine) zbog tehničke greške objavljena je pogrešna specifikacija. Već danas, 1. juna 2021. godine, izvršena je ispravka uočene tehničke greške. Zaposleni u toku radnog vremena i u prostorijama preduzeća nemaju pravo na konzumaciju alokoholnih pića. Alkohol se služi u izuzetnim prilikama (radni ručak s investitorima, delegacijama iz inostranstva…)”, istaknuli su u Matičnom preduzeću.

Do momenta objave teksta, ispravke još nije bilo na Portalu javnih nabavki BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79