Elmir Čengić vozilom sletio s puta na Bjelašnici: Kako sam preživio minsko polje

Sarajlija Elmir Čengić dugo će pamtiti 17. decembar, kada je vozilom sletio s puta u minsko polje na Bjelašnici. Čengić se vraćao s noćnog skijanja, kada je usljed velike magle izgubio kontrolu nad upravljačem te terencem VW Touareg sletio s puta.
Velika magla

– Spasili su me veliko vozilo i mala brzina – kaže na početku razgovora za „Avaz“ Čengić.

Prema njegovim riječima, vozilom se nije kretao brže od 30 kilometara na sat.

– Da sam išao 50 kilometara na sat, vjerovatno sada ne bih razgovarao s vama, poginuo bih – kaže Elmir.

Ispričao nam je da su nesreći kumovale magla i mokra cesta.

– Sve je bilo crno. Počeo sam kliziti, pritisnuo sam kočnicu, ali ništa. Ne znam kako ljudi prežive pad u velike provalije. Počele su pucati grane. Vozilo se okrenulo na krov dva-tri puta – priča u jednom dahu Čengić.

Ne znajući da je upao u potok i minsko područje, budući da nije bilo nikakvih oznaka, sam je izašao iz vozila.

– Mrak, nigdje nikog, voda do koljena. Popeo sam se na krov i mobitelom blicao. Naišao je čuvar s obližnje benzinske pumpe. Kazao mi je „vidio sam da si nestao, odmah sam znao da si sletio“.

Uhvatio me za ruku i izvukao iz rupe. Kasnije mi je ispričao da je na istom mjestu pet puta izvlačio ljude, ženu, djecu… Policajac mi je rekao: „Sine, ovdje niko od rata nije sišao“. Ne mogu da vjerujem da je svega pola metra od ceste neobilježeno minsko polje, a da se tu tako često dešavaju nesreće – kaže Čengić.

Udario glavom

Čengić je imao veliku sreću, jer nije zadobio ozbiljnije povrede.

– Udario sam glavom, malo sam ugruhan. Ovo je Božija sadaka. Možda je sve ovako završilo i što sam dobar čovjek – zaključio je kroz osmijeh Čengić.
Kranom izvukli vozilo

Iako posjeduje kasko osiguranje, šteta na skoro novom Touaregu je skoro totalna. Vozilo je, kako nam je kazao Elmir Čengić, izvukao kran. Na teren su izašli policajci i pripadnici civilne zaštite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79