Elvir Čuzović apeluje: Hitno mi je potreban lijek Fosrenol

Elviru Čuzoviću, Sarajliji koji decenijama čeka na bubreg i svakog drugog dana ide na dijalizu u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, potreban je lijek Fosrenol.

Apel je uputio na Facebooku.

“Dragi prijatelji hitno mi je potreban lijek Fosrenol 750 mg, a može i od 1. 000 ili 500 mg”, naveo je Čuzović, koji je od hroničnog zastoja bubrega obolio kao dječak.

Svojevremno mu je majka donirala bubreg, koji je, nažalost radio samo osam godina, do 2000. Od tada je na dijalizi.

Za sve koji nisu znali mogućnost uplate
www.paypal.me/elvircuzovic

Kako je moguće da takav, teški bolesnik za lijek moli na Facebooku?

Čuzović objašnjava da tog lijeka nema na našem tržištu, ali da je pacijentima osigurana zamjena, koja njemu, međutim, ne odgovara. Naime, s obzirom da je više puta operisao grlo, ne odgovora mu zamjenski lijek jer ga ne može progutati, pa mora koristiti Fosrenol, kojeg ne mora gutati, već žvakati. Zbog toga se mora sam snalaziti i već godinama ga nabavlja iz inostranstva, gdje 90 tableta košta oko 400 eura.

“To je lijek koji smanjuje fosfor u krvi, a koji nama na dijalizi razara kosti. Desi se da mi lijek neko pošalje iz Njemačke, gdje ga pacijenti dobiju besplatno, iz Slovenije, naručivao sam… Sada mi se javila jedna djevojka koja ide sa mnom na dijalizu, kaže da ima nešto malo, da će mi donijeti”, kaže nam Čuzović, koji misli da ima tableta za oko još mjesec.

Objašnjava da bi lijek trebao biti piti uz svaki obrok, ali da su mu zalihe pri kraju, pa preskače. Pitamo ga šta bi se desilo da potpuno prestane uzimati ove tablete?

“Imao bih problem s kostima, teško bih mogao bez njega. Došlo bi do poremećaja cijelog organizma, poremitili bi se nalazi, pogovoto kod mene, jer sam specifičan slučaj – npr., pojedem malo pavlake i koža odmah počne svrbiti, što je nesnošljivo”, objašnjava nam Čuzović.

Sam nabavlja još jedan neophodan lijek, ali njega, na svu sreću, trenutno ima u dovoljnoj količini.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79