Elvir Čuzović, prevareni dijalizni pacijent: Od Batka sam tražio da mi vrati novac, a on me je lagao iz dana u dan

Sarajlija Elvir Čuzović je jedan od brojnih dijaliznih pacijenata koji je s „Otvorenom mrežom“ prije osam godina potpisao ugovor za koji je vjerovao da će mu donijeti toliko željenu transplantaciju bubrega. Sveukupno je na račun „Otvorene mreže“ uplatio oko 83.000 KM i to u tri rate – prvo 55.000, pa 22.000 KM i onda je na to dodao još 3.000 eura.

Piše: DARKO OMERAGIĆ

Devet i po mjeseci nakon policijske akcije „Network“ u kojoj je u Sarajevu uhapšen Almir Čehajić Batko, televizijski voditelj, osnivač i predsjednik nevladine organizacije „Otvorena mreža“ koja se bavila humanitarnim radom još se ne nazire pravosudna odluka u ovoj, poslije slučaja „Respiratori“ najvećoj prošlogodišnjoj aferi u Bosni i Hercegovini.

Čehajić je, podsjetimo, uhapšen 20. oktobra prošle godine pod sumnjom da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i pranje novca (oko 625.000 KM) Priveli su ga, po naređenju Kantonalnog tužilaštva Sarajevo pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a 18. novembra iste godine je, uz mjere zabrane, pušten iz pritvora. 22. januara ove godine Čehajiću su ukinute sve mjere zabrane. Iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo su nam rekli da je Čehajić osumnjičen za krivična djela pranje novca, porezna utaja, prevara i zloupotreba položaja, a njegov saradnik Davor Gaj za zloupotrebu položaja ili ovlasti, te da je istraga u toku i da se očekuje tužilačka odluka.

Čehajić je uhapšen nakon što ga je sedam nezadovoljnih dijaliznih pacijenata prijavilo SIPA. Riječ je o pacijentima koji su „Otvorenoj mreži“ uplatili novac koji je trebao biti upotrijebljen za transplantaciju bubrega, ali ni nakon nekoliko godina čekanja do toga nije došlo.

Sarajlija Elvir Čuzović je jedan od brojnih dijaliznih pacijenata koji je s „Otvorenom mrežom“ prije osam godina potpisao ugovor za koji je vjerovao da će mu donijeti toliko željenu transplantaciju bubrega. Sveukupno je na račun „Otvorene mreže“ uplatio oko 83.000 KM i to u tri rate – prvo 55.000, pa 22.000 KM i onda je na to dodao i još 3.000 eura. Čuzović je za „Slobodnu Bosnu“ ispričao svoje gorko iskustvo:

OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE

„Ugovor s „Otvorenom mrežom“ sam potpisao 2013. godine i tada mi je Čehajić obećavao da ću na transplantaciju čekati najduže do šest mjeseci, ali mi je rekao da što prije uplatim 80.000 KM. Naravno, ja sam se hvatao za slamku, bio sam svjestan da svoj problem u ovoj državi ne mogu drugačije riješiti. Tokom 2013. i 2014. sam taj novac skupio i uplatio. U međuvremenu mi se zdravstveno stanje zakomplikovalo, zabolila me noga, otvorila se rana i prijetila mi je amputacija noge. To se nije moglo riješiti u BiH i obratio sam se Batku i zamolio ga za pomoć. On je, stvarno, tada reagovao brzo i kontaktirao s jednom bolnicom u Njemačkoj i ispostavio mi predračun da će sve koštati 10.000 eura da se noga spasi. Na to sam odmah pristao znajući da kod njega imam taj novac i ako dođe transplantacija bubrega da ću se snaći. On je mene izmjestio 2014. u Štutgart gdje mi je spašena noga. Međutim, kada sam se vratio ja sam ga tačno godinu dana molio da mi ispostavi račun, ali račun nisam dobio. Znam šta je Njemačka jer gdje god odete odmah dobijete račun. Nakon određenog vremena on mi je rekao da je sve koštalo oko 20.000 eura. Tada, ali ni sada mi nije bilo jasno kako račun može biti veći od predračuna za sto posto. I tu mi je skinuo 40.000 KM rekavši da na računu imam pola novca i da sam i dalje na listi“, priča Čuzović.

Čuzoviću su se komplikacije s nogama nastavile i nakon operacije u Njemačkoj, ali ga je u Tuzli spasio doktor Elmir Jahić kod kojeg je došao s običnom uputnicom.

Unatoč ovom iskustvu s računom, Čuzović se i dalje nadao da će preko „Otvorene mreže doći do toliko željene transplantacije bubrega baš kao i desetine njegovih sapatnika koji su na račun „Otvorene mreže“ uplatili stotine hiljada KM. Nadu su im davali oni koji su uspjeli da ovim putem dođu do transplantacije.

„Kada sam vidio da se već godinama ne dešava ništa poslao sam pismo bolnici u Francuskoj (Nica) odakle su mi odgovorili da nisam ni na listi čekanja i da se obratim toj organizaciji preko koje sam trebao dobiti transplantaciju. Išao sam potom kod Batka na razgovore i molio ga da mi vrati novac i rekao mu da imam živog donora, te da trebam ići u Tursku na transplantaciju. Tražio sam da raskinemo ugovor i da mi vrati novac, ali me zavlačio i lagao iz dana u dan. Angažovao sam advokaticu koja mu se, također, obraćala, pa je i njoj obećavao da će vratiti novac“, kaže Čuzović.

Poslije Čehajićevog hapšenja njegov advokat Omar Mehmedbašić je kazao da je novac onih pacijenata koji su Čehajića tužili i prijavili policiji iskorišten za liječenje drugih pacijenata. No, Čuzović se ne slaže s ovom tvrdnjom:

„U „Otvorenu mrežu“ niko nije mogao doći, a da prvo nije uplatio novac. Osim toga, Čehajić je imao i humanitarne telefone za koje nismo imali uvid koliko se tu novca skupilo. Skupljao je novac i na moje ime. Stavi moju fotografiju i vrti je u emisiji „Udri muški“ uz brojeve telefona. Svi mi, a ima nas puno smo uplatili keš koliki je tražio“, rekao nam je Čuzović.

„Slobodna Bosna“ je saznala imena nekih od pacijenata i iznose koje su uplatili, a da im za to nije isporučena usluga, odnosno nisu došli do transplantacije. Admir Salkić (80.000 KM), Nejla Agić (40.000 KM), Emira Sušić (80.000 KM), Rosa Ugrenović (80.000 KM), Amir Deumić (60.000 eura), Edina Imamović (80.000 KM), Saudina Beherović (60.000 eura), Sedin Rožajac (79.000 KM), Nura Vrabac (80.000 KM), Mirela Blekić (80.000 KM), Adela Tihić (80.000 KM), Suada Husejnović (50.000 KM), Amila Salčin (35.000 KM), Admira Sinanović-Suljić (80.000 KM). Osim njih tu je i još pet pacijenata iz Brčkog koji su uplatili između 30.000 i 110.000 KM, a čini se da ovo nije konačni spisak onih koji su uplatili novac „Otvorenoj mreži“.

No, ovdje nisu samo sporne činjenice da je novac uplaćen, a da transplantacije nema. Sporna je i cijena transplantacije.

„To nikome nije bilo jasno. Po ugovoru kod Batka je pisalo da transplantacija košta 22.000 eura i to je pravdao ugovorom s francuskom klinikom, a sebi je uzimao 18.000 eura za svoje neke troškove“, ističe Čuzović.

NISU DOČEKALI TRANSPLANTACIJU

Na naše pitanje zašto su pacijenti uplaćivali znatno veće iznose od cijene transplantacije i zašto su se obraćali „Otvorenoj mreži“, Čuzović odgovara:

„Kod njega smo išli zbog kadaverične transplantacije, odnosno transplantacije organa od osoba koje dožive moždanu smrtu i on nam je obećavao da će to brzo završiti, da ima ugovor s klinikom u Francuskoj, da to tamo ide dobro. I, zaista, bilo je i pozitivnih slučajeva, ali onda je sve stalo i zato smo se prošle godine odlučili da ga prijavimo policiji koja ga je uhapsila tri mjeseca poslije, a ja sam ga plus na to i privatno tužio i očekujem prvo ročište u septembru. Znate kako se osjećam? Osjećam se ostavljeno. Novac sam skupljao, pomagali su mi prijatelji, bila je donatorska večera. Godinama sam se borio da skupim novac. To u današnje vrijeme nije nimalo lako. I vi to sada nekome dati, a taj neko danas šeta gradom slobodan. Ali, hajde, što sam ja jedan od prevarenih. Neki dan je umro čovjek koji je uplatio novac za svog sina koji je ranije umro ne dočekavši transplantaciju. Znači obojica su umrli, a novac je ostao u „Otvorenoj mreži“. Tužno. Ima još slučajeva gdje su ljudi umrli, a novac je ostao“, rekao nam je Čuzović.

Naš sagovornik se sada nalazi u nevjerovatnoj situaciji. Našao je donora i kliniku u Turskoj u kojoj može obaviti transplantaciju za 20.000 eura, ali sada taj novac nema. Iako mu nije poznato na koji način se njegov novac sa 83.000 KM istopio na 23.000 KM, koliko su mu u „Otvorenoj mreži“ priznali, Čuzović nije u mogućnosti da dođe ni do tog iznosa koji bi mu u ovom trenutku mnogo značio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79