Emdžadu Galijaševiću je obećana “nagrada” od 100 hiljada eura od vlasnika Agrama

Izjavio je ovo danas bivši savjetnik gradonačelnika Smail Toromanović na suđenju u Kantonalnom sudu Bihać.

Emdžadu Galijaševiću ovo je navodno bila nagrada od strane vlasnika Agrama Dubravka Grgića za brzo rješavanje i zalaganje u pripremi terena za izgradnju zgrade Agram u centru Bihaća.

Svjedok Tužilaštva, Smail Toromanović je danas pod zakletvom izjavio da je Galijaševiću obećana nagrada u iznosu od 100 hiljada eura, jer je citiramo „brzo i efikasno obavio posao za Agram“. Pored toga, navodno je bivšem bihaćkom gradonačelniku obećan je i prostor u novoj stambeno-poslovnoj zgradi Agrama. Na upit advokata odbrane Asima Crnalića da li je bio prisutan kada su ovi darovi obećavani, Toromanović je to negirao. Kazao je također da ne zna da li su ovi darovi i realizirani.

Prije prodaje, odnosno raspisivanja konkursa za prodaju, na parceli se nalazila upravna zgrada JKP Komrad Bihać, a kako tvrdi kantonalni tužilac Adnan Tulić i rušenje ove zgrade, čime se automatski snizila i cijena zemljišta, bilo je nezakonito. Tako je cijenu metra kvadratnog parcele u centru Bihaća, Agram invest platio po 500 maraka, a tu cijenu je odredio sudski vještak Amir Delić. Deliću se inače sudi u odvojenom postupku, zbog kako je navedeno, bolesti optuženog. Pored Delića u aferi Agram optuženi su Jadranka Redžić-šefica Službe za građenje Općine Bihać u to vrijeme, Jasmina Ibrahimpašić, Hadis Jusić koji je bio direktor Komrada, te Emdžad Galijašević-tadašnji bihaćki gradonačelnik. U optužnici koja se sastoji od 7 tačaka, Galijašević se nalazi na vrhu piramide, koju Tužilaštvo opisuje kao udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krenuvši od primanja dara, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora.

Hadisu Jusiću, zastupniku u Kantonalnoj skupštini, na teret se stavlja da je kao direktor Komrada sklopio štetan ugovor po ovo javno preduzeće, te oštetio budžet preduzeća tako što rušenje upravne zgrade nije fakturisao Gradu Bihaću. Budžet preduzeća na taj način oštećen je za više od 44 hiljade KM.

Toromanović je ispričao da su predstavnici Agrama došli u Bihać u martu 2013.godine u potrazi za pogodnom lokacijom za izgradnju ove građevine. Najviše im se svidjela upravo lokacija na kojoj se danas nalazi zgrada Agram. Već u ljeto, svega mjesec i po dana prije objave javnog konkursa za prodaju zemljišta, u kabinetu gradonačelnika je prezentovan plan i izgled zgrade, a u septembru je objavljen konkurs za prodaju zemljišta. Na konkurs su se prijavila samo dva privredna subjekta; ENT komerc-koji je odbijen zbog manjkavosti u papirologiji, te Agram. Tako je za nešto više od pola godine srušena upravna zgrada Komrada, zemljište proglašeno općinskim dobrom, prodano Agramu za cijenu, kako Tužilaštvo tvrdi od svega 1 milion i 590 hiljada, što je višestruko ispod tržišne cijene.

Ukoliko se dokaže krivnja optuženima u ovom slučaju, biće dužni vratiti i protivpravno stečenu korist u iznosu od 550 hiljaka KM.

Treba dodati da je danas zbog protoka vremena dužeg od mjesec dana, jer je posljednji pretres održan 10. maja ove godine, suđenje u ovom slučaju iznova počelo i to čitanjem optužnice i svjedočenjem Smaila Toromanovića, nekadašnjeg Galijaševićevog bliskog saradnika. Novo ročište u ovom slučaju će biti nastavljeno 1.oktobra, prenosi Krajina.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79