Emina je prva porodilja koja je bila pozitivna na COVID-19 u Bosni i Hercegovini: Imran “korona beba” proslavio prvi rođendan

Posljednjih dana maja navršila se godina kako je Emina Mustafić (25) prvi put uzela u naručje svoga sina Imrana. Ništa neobično, pomislit će mnogi. Ali jeste ako se zna da je na taj trenutak Emina čekala više od mjesec. Ona je bila prva porodilja pozitivna na COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

 

Kao i svaki mladi bračni par, i Mustafići, Emina i Jasmin (33), živjeli su za dan kada će primiti u naručje svoje prvo dijete. U Kopicama kod Maglaja sve je bilo spremno za dolazak prinove, a onda je saznanje da su pozitivni na koronavirus sve promijenilo.

Zahvaljujući timu ljekara Kantonalne bolnice Zenica, koji su predvodili dr. Jasmin Hodžić i dr. Tarik Zulović, Emina je carskim rezom na svijet donijela zdravog dječaka.

– Bila sam svjesna situacije i da sam prva porodilja pozitivna na koronu. Kada su počeli trudovi, odlučili su me poroditi carskim rezom i to sam javila samo Jasminu. Bili su to i teški trenuci razdvojenosti, znala sam da Imranu ništa ne nedostaje jer su se o njemu brinule majka i tetka. Dobivala sam i njegove fotografije, a najteže mi je bilo što smo prvi Bajram dočekali razdvojeni – ističe Emina.

Jasmin naglašava da im nije bilo lako.

– Eminu su odvezli u Zenicu na Covid odjeljenje dan prije. Ja sam otišao u stacionar, a Imran je nakon testiranja i negativnog nalaza prebačen na Pedijatriju. Teški su to bili dani, ali prebrodili smo ih uz pomoć porodice i radnih kolega – dodaje Jasmin.

Ostao trag

Imran je nedavno proslavio prvi rođendan. Veseo je dječačić te su ga mnogi upamtili kao „korona bebu“. Mustafići žele živjeti kao i sve druge mlade porodice, ali svjesni su da je korona ostavila neizbrisiv trag. Sada su okrenuti svome Imranu, za kojeg žele samo najbolje.

Voljeli bi da bude ljekar

– Želim da moj Imran život živi u BiH, gdje su mu i korijeni. A šta će biti u budućnosti, možemo samo maštati. Život je nepredvidiv, pun prepreka, ali bih volio da bude ljekar, jer oni su se, spašavajući ljudske živote, zaista pokazali kao veliki heroji u ovom vremenu pandemije – naglašava Jasmin piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79