Emir Barina, kažnjen na Palama zbog zastave s ljiljanima: Moju državu zovu takozvanom, nikoga nisam provocirao

Emir Barina kažnjen je s 200 maraka jer je na izvoru Miljacke, teritoriji koja pripada entitetu Republika Srpska, napravio fotografiju sa prvom zastavom Bosne i Hercegovine.

Nedugo nakon toga, fotografija na kojoj on pozira s prijateljem, našla se na jednom lokalnom portalu praćena skandaloznim tekstom i naslovom: “Na adresu našeg portala stigle su fotografije i komentari zabrinutih i zgroženih sugrađana. Na fotografijama se vidi razvijena ratna zastava sa ljiljanima na vrelu Miljacke. Naši čitaoci pitaju zašto uživanje u prirodnim ljepotama ne može da prođe bez provokacija i širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti”.

Emir Barina je za “Avaz” ispričao šta se događalo.

– Otišli smo na izvor Miljacke. To je priroda, šuma. Nisam otišao usred Pala i mahao zastavom niti sam pomislio da to može nekoga provocirati. Prošao sam mnoge zemlje i svuda se fotografirao sa prvom zastavom Bosne i Hercegovine. Dakle ne radi se o ratnoj zastavi Armije R BiH – šokiran priča Barina.

Kaže da je ostao bez riječi kada je vidio policiju na svojim vratima.

– Otišao sam na Pale da vidim koga sam ja to uvrijedio. Pisali su mi kaznu od 200 maraka, odmah sam platio. Nisam od tog posla da nekoga provociram niti vrijeđam. Nisam mogao vjerovat da zastava moje države može nekoga vrijeđati. Objasnili su mi da po Zakonu, nekom članu 8. to znači širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti. Oni su mene uvriejdili – nastavlja Barina.

Otkriva da mu je teško palo što su policajci MUP-a RS napisali da je BiH takozvana država.

– Policajci su bili malo i nepristojni. Kada sam im rekao da mi nije bila namjera nikoga uvriejditi, jedan od njih mi je rekao: “šta bi bilo da ja dođem u Sarajevo i ispred Vječne vatre mašem srpskom zastavom”. Ali ja nisam mahao, nisam bio u gradu, na kraju krajeva, zašto legitimna zastava moje zemlje nekoga vrijeđa – kazao je na kraju Barina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79