Emir Fetić ponovo osuđen na šest godina

Kantonalni sud u Zenici, nakon ponovljenog suđenja, osudio je Emira Fetića na šest godina zatvora zbog izazivanja opće opasnosti 22. septembra 2012., kad je u pucnjavi na autobuskoj stanici u centru Zenice smrtno stradao nevini mladić Amer Pivić.

Prethodni sukob

Istu kaznu Fetić je dobio i 2017., do kada je bio u bijegu u Njemačkoj, nakon čega se predao.

Kobne noći prije sedam godina, Amer Pivić čekao je na stanici autobus kako bi otišao kući svojim roditeljima, a tog dana je radio na dnevnicu. Tokom revolveraškog napada na lokalitetu Stara pijaca, u kojem je učestvovalo više osoba, Amer je smrtno stradao od zalutalog metka, piše Avaz.

Amer Pivić: Nevina žrtva

Kako se navodi u presudi, Fetić je te noći kod raskrsnice ulica Kulina bana i Jevrejske ispred objekta za prodaju pita “Ispod sača”, prema prethodnom dogovoru, izazvao opasnost po život ljudi tako što je, zajedno sa dvojicom saučesnika, pucao iz pištolja na Džemala Mahmića i Gorana Popovića zbog prethodnih sukoba i nesuglasica.

Popović je uspio pobjeći kroz prolaz između zgrada, a tom prilikom je zadobio teške povrede, opasne po život.

Teške povrede

Za Mahmićem je krenuo osuđeni Fetić pucajući na njega iz pištolja te mu je nanio povrede opasne po život. Nastradali Amer Pivić našao se između osoba koje su pucale. U pucnjavi je ispaljen ukupno 31 metak.

Izdržali kazne

Mahmić i Popović, učesnici u pucnjavi, već su odslužili kazne koje su im izrečene. Jasmin Nezić i Damir Bašanović, koji su te noći bili na Fetićevoj strani, nakon suđenja, osuđeni su u prvostepenom postupku na po pet godina i 10 mjeseci zatvora. No, u drugostepenom postupku, u aprilu 2015. godine, Vrhovni sud FBiH oslobodio ih je krivice za krivična djela koja su im se stavljala na teret.

Policija na uviđaju u septembru 2012.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79