Emrić: Spriječiti Dodika u bahatom i nerazumnom političkom divljanju

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Parlamentu BiH, nedavno je reagirao na opasnu retoriku iz Republike Srpske i prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika. Njegovo saopćenje u cijelosti prenosimo:

“Prilikom obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik tog entiteta Milorad Dodik iznio je vrlo opasnu i prijeteću retoriku. Predlažući protupravne zaključke i potstičući poslanike na usvajanje nezakonitih i protuustavnih akata, Dodik je direktno napao ustavni poredak Bosne i Hercegovine, što budi osnovane sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 156. Krivičnog zakona BiH, ‘Napad na ustavni poredak’.

Dodikovim obraćanjem, koje je potstaknuto radi napada na ustavni poredak, svrgavanja državnih institucija i rušenja izbornog sistema BiH, direktno se podriva regionalni mir, stabilnost i sigurnost. On poziva Republiku Srbiju da jednostrano deklaracijom proglasi da više ne stoji iza Dejtonskog sporazuma.

Važno je napomenuti da Republika Srbija nije jedini garant Dejtonskog sporazuma, kako Dodik tvrdi. Ona je, kao pravna sljednica SR Jugoslavije, u obavezi poštovati suverenu jednakost strana potpisnica, te se u potpunosti pridržavati i izvršavati svoje obaveze kako je to utvrđeno Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini.

Dodik i njegovi istomišljenici moraju shvatiti da su potpisnici Dejtonskog sporazuma bile države, a ne narodi, kako on to zlonamjerno tumači. Njegova neosnovana tvrdnja da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum opasna je konstrukcija kojom se optužuje Bošnjake i nameće im nepostojeća krivnja.

Pozivam sve države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da upozore Republiku Srbiju na neprihvatljivost narušavanja političke nezavisnosti BiH i poduzmu konkretne aktivnosti radi sprječavanja Dodika u bahatom i nerazumnom političkom divljanju koje ugrožava regionalni mir, stabilnost i sigurnost.

Također, pozivam Tužilaštvo BiH da hitno djeluje u skladu sa svojim nadležnostima na osnovu člana 203a. Krivičnog zakona BiH, ‘Neizvršavanje odluka visokog predstavnika’, jer postoji osnovana sumnja da predsjednik RS Milorad Dodik ne poštuje i sprječava provođenje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79