Emrić upozorava: Direktor Službe naredio razoružavanje službenika za strance u BiH

Zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) u Parlamentu BiH, Jasmin Emrić, izrazio je zabrinutost zbog zahtjeva direktora Službe za poslove sa strancima, Žarka Lakete, koji je naložio svim ovlaštenim službenicima i inspektorima za strance da do 10. maja tekuće godine predaju svoje vatreno oružje na servisiranje.

Ova naredba, kako tvrdi Emrić, de facto predstavlja privremeno razoružavanje osoblja koje je prema Zakonu o Službi za poslove sa strancima ovlašteno za nošenje oružja.

Emrić ističe da je zahtjev za predajom oružja upućen svim terenskim uredima ove službe širom Bosne i Hercegovine, što dodatno pojačava zabrinutost zbog trenutne migrantske situacije u zemlji.

“Nije jasno zbog čega se baš sada i iz kojih razloga traži predaja oružja, niti na osnovu kojeg pravnog osnova,” upozorava Emrić, naglašavajući da bi takva odluka mogla imati ozbiljne sigurnosne implikacije.

Dodatno, Emrić napominje da Pravilnik o načinu primjene ovlasti inspektora za strance izričito dozvoljava upotrebu vatrenog oružja u određenim, zakonom propisanim okolnostima, što ovu odluku čini još kontroverznijom.

Zastupnik NES-a apeluje na direktora Laketu da javno objasni motive i pravne osnove za ovu odluku, te da razjasni kako će se sigurnost službenika i šire zajednice osigurati u svjetlu ove neobične i iznenadne promjene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79