EMSC: Zemljotres osjetio oko šest miliona ljudi

Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procijenio je da je zemljotres u Petrinji magnitude 6.2 prema Rihteru osjetilo šest miliona ljudi.

Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda (USGS) pak je procijenio da se zemljotres u Hrvatskoj osjetio i u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj gori, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji.

 

Bh. seizmolozi: Zemljotresi se mogu očekivati u Banjoj Luci, Tuzli, Hercegovini…

Nakon jučerašnjeg jakog zemljotresa, danas se desio još jači. To je dosta često jer se tlo smiruje. Često se dešava i da u roku od mjesec, područje zahvaćeno potresom, i dalje podrhtava – kaže Brlek.

Najveći problem je taj što su građani u panici, smatra ovaj seizmolog.

– Svi očekuju još jači zemljotres. Prema svim istraživanjima ne bi trebalo očekivati još jači zemljotres na našem području. S druge strane, zemljotresi su neovisni događaji, ako se desio u Hrvatskoj, ne mora značiti da će se desiti i u BiH neki jači zemljotres – kazao je Brlek.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79